Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Porcelāna muzejā atklās litofānijas izstādi

Easyget.lv, 30.07.2013. 10:55

31. jūlijā plkst. 17:00 Rīgas Porcelāna muzejā tiks atklāta izstāde „Litofānijas”, kurā būs aplūkojami Ilonas Romules vadītās porcelāna meistarklases laikā tapušie darbi.

Meistarklase norit no 21. līdz 31.jūlijam Zvārtavā, Zvārtavas pilī, un tajā piedalās mākslinieki no Beļģijas, Horvātijas, Čehijas, Velsas, Šveices, Itālijas un Amerikas Savienotajām Valstīm.

Ilona Romule ir viena no retajām māksliniecēm pasaulē, kura šodien strādā litofānijas tehnikā, rada trīsdimensionālus porcelāna objektus, kuru materiālā atklāj neparastus reljefa efektus. Mākslinieces vadītā meistarklase bijusi ekskluzīva iespēja tās dalībniekiem apgūt šo savdabīgo porcelāna tehniku, sākot jau ar ģipša formu izveidi litofānijas plākšņu liešanai no porcelāna.

Litofānijas tehnika bija pazīstama Eiropā jau 19.gs. sākumā, turklāt daļa vēsturnieku uzskata, ka iedvesma idejai nākusi no Ķīnā darinātajiem traukiem, kas bijuši tik plāni kā papīra loksne ar dažādu ainavu un rakstu reljefiem. Tomēr tehnika nebija izplatīta un laika gaitā tika nepelnīti aizmirsta. 21.gs. litofānija atkal atdzimst, lielā mērā pateicoties tieši tehnoloģiju attīstībai, izsmalcinātu materiālu un formas tīrības aktualitātei mākslas un dizaina objektos.

"Izstādei radītās litofānijas ataino ne tikai katra mākslinieka individuālo rokrakstu, bet arī domas brīvību un fantāzijas bagātību”, stāsta meistarklases vadītāja Ilona Romule, atzīstot, ka „izstādē aplūkojamie darbi ir labākais, ko katrs no mums varēja radīt nedēļas laikā. Daudz asaru tika liets, kad žāvēšanas procesā kaprīzais kaula porcelāns parādīja savu dabu. Darījām no sirds un aicinām nākt apskatīties, kā mums sanācis.”

Litofānijas meistarklasi organizēja biedrība Radošuma meka sadarbībā ar SIA ITA Konsultants. Materiālu iegādi meistarklasei daļēji atbalstīja VKKF.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV