Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Meditācijas un Man – to – jums Mākslinieku namā

Easyget.lv, 06.08.2013. 15:24

No 7. augusta plkst. 18.00 Mākslinieku nama Mazajā zālē, Bulduros, Muižas ielā 6 būs apskatāma mākslinieces Sandras Dzilnas izstāde "Meditācijas", savukārt lielajā zālē būs atvērta modes aksesuāru kolekcija "Man – to – jums", informē Mākslinieku nama vadītāja Agnese Bule.

Izstāde "Meditācijas" ir mākslinieces Sandras Dzilnas maģistra darbs, ko viņa šogad ir aizstāvējusi Latvijas Mākslas akadēmijā. Maģistra darbs sastāv no melnbaltām grafiskām kompozīcijām digitālās izdrukās un no balta kokvilnas auduma, digitāli izšūtu trako kreklu interpretācijām).

Sandras Dzilnas interese par Tibetas budismu aizveda viņu uz Nepālu (2007, 2010), kur viņa iepazinās ar zīda aplikāciju tehniku, kādu izmanto budisma sakrālo gleznu – thanku –darināšanā. Kā profesionālu rokdarbnieci tā viņu tik ļoti iedvesmoja, ka kopā ar nesen iegūto ieskatu Austrumu filozofijā, Sandrai bija materiāls kādam jaunam sākumam, proti, studijām LMA maģistrantūrā.

Mācību procesā nostiprinājās viņas interese par līnijas zīmējumu kā vislakoniskāko izteiksmes veidu un cilvēka figūru stilizāciju, kas vēstījuma kontekstā iegūst zīmes raksturu. Līniju zīmējums noteica tekstila tehniku, kur tieši izšuvuma tehnika izrādījās vispiemērotākā un arī sasaucās ar apgūto thanku zīda izšuvumu tehniku. Bet ideja par krekliem māksliniecei radās, tiekoties un klausoties dažādu mākslinieku un Akadēmijas studentu prezentācijas par savu daiļradi, kur katrs kādā veidā ar mākslas izteiksmes līdzekļiem risināja savas emocionālās problēmas, kas izvērsās par tādu kā mākslas pašterapiju. Budisma filozofijā, savukārt, ir doma, ka mēs visi esam slimi ar neziņu, jo uztveram lietas kā patstāvīgas un neatkarīgi esošas. Tā Sandrai radās ideja par trako krekliem ar daudz par garām piedurknēm, kas pie vajadzības ir sasienamas aiz muguras, bet, tās uzlokot, krekli ir funkcionāli uzsvārči, valkājami gan ar aizdari priekšpusē, gan mugurpusē.

Sandra Dzilna cer, „ka "Meditācijas" ir ne tikai pozitīvi lādēta saruna man pašai ar sevi, bet arī ar skatītāju. Skatītājs var identificēties ar ikkatru no tēliem neatkarīgi no reliģiskās pārliecības. Ar grafiku nosaukumiem es pretendēju uz noteiktiem tēlu simboliem, ko domāju var saprast arī bez priekšzināšanām budisma filozofijā. Visi zīmējumi ietver daudzus analītiskas meditācijas punktus, tomēr skatītājam par ikkatru no tiem var būt atšķirīgs stāsts un pilnīgi cita meditācija.”

Savukārt modes aksesuāru kolekcijas "Man – to – jums" autores ir Baiba Cihovska un Ilizane Grīnberga. Kolekcija ir mākslinieču latviskās identitātes izjūta materiālā, spēlējot četrrocīgi.

Baiba Cihovska Latvijas Mākslas akadēmijas modes dizaina nodaļas maģistratūru beigusi 2003. gadā. Kopš 2010. gada viņa Latvijas Dizaineru savienības biedre. 2011. gadā Baiba saņēmusi Gada balva dizainā, modes un aksesuāru kategorijā, piedaloties Ilizanei Grīnbergai un Jēkabam Voļatovskim. Pati Baiba par saviem kolekcijas darbiem un materiālu izvēli saka: „Priekšroku dodu dabīgiem materiāliem. Visvairāk man patīk tādi, par kuriem saka – „tas man ir aizķēries no Ulmaņlaikiem”, vai vecvecmāmiņas dāvināts. Kad materiāls tiek izklāts, es sāku to iepazīt. Grozu pa audumu kādu iedomātu piegrieztni, tad zīmēju un velku līnijas. Materiāls visu saka priekšā. Manas kolekcijas rodas, pateicoties visiem, kam ir bijusi vēlēšanās, lai radu viņiem tādu apģērbu, kurš būtu kā savas mājas.”

Ādas māksliniece Ilizane Grīnberga 2004. gadā Latvijas Mākslas akadēmijā ieguvusi mākslas maģistra grādu. Viņa mācījusies Igaunijas Valsts mākslas institūtā. Māksliniece izstādēs piedalās kopš 1987. gada, bet no 1994. gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre. Ilizane ir Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas ādas izstrādājumu dizaina izglītības programmas vadītāja un Latvijas Grāmatsējumu un ādas dizaina asociācijas vadītāja. 2012. gadā māksliniece saņēmusi Gada balvu dizainā, modes aksesuāru kategorijā, par somu kolekciju „Lielpilsēta NY”. Par savu darbošanos un šo kolekciju Ilizane stāsta: „Āda ir dabīgs, plastisks materiāls, kuram es dodu otru dzīvi izmainītā veidolā. Svarīgas ir taktilās sajūtas. Pataustīt, papaijāt, sajust smaržu – tas iespējams šajā izstādē. No katra ādas gabala rakstura ir atkarīgs dizaina risinājums. Laikam ejot, ir vēlēšanās atteikties no visa liekā, ko uzskatu par modes aksesuāra vērtīgāko īpašību. Izskatu nosaka pielietojamība un materialitāte.”

Izstādes Mākslinieku namā būs skatāma līdz 31. augustam. Mākslinieku nama darba laiki: otrdienās – piektdienās no plkst. 12.00–19.00, sestdienās no plkst. 12.00–16.00. Svētdienas, pirmdienas – brīvdienas. Ieeja bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV