Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

kim? Laikmetīgās mākslas centrā atklās trīs jaunas izstādes

Easyget.lv, 09.08.2013. 17:56

No 16.augusta kim? Laikmetīgās mākslas centrā skatāmas Kristapa Epnera personālizstāde, Ojāra Pētersona personālizstāde „Oranžais stūris” un Oļas Vasiļjevas peronālizstāde "Cinq a Sept".
kim? Laikmetīgās mākslas centrā atklās trīs jaunas izstādes

Kristapa Epnera izstādes centrā ir video ierakstu un attēlu darbu grupa – instalācija bez vienota nosaukuma. Izstādīti arī citi darbi. Vienā no ierakstiem redzams autors, skrienot maratonu pilsētas ielās, otrā viņš dokumentējis sagatavošanās periodu ar galvai piestiprinātu kameru. Attēli ir ekrānšāviņi no video materiāliem, tajos redzamas ainavas, kādas paveras skrējējam treniņu laikā. Ar video materiāliem notikušas tikai pašas nepieciešamākās manipulācijas, atsakoties no montāžas, īpaša kadrējuma un attēla apstrādes. Tādēļ tie ir vairākas stundas un pat diennaktis gari. Skatītājam ir iespēja "pieslēgties" mākslinieka-sportista pieredzei dažādās epizodēs.

Skrējēja skatiens nemēdz kavēties pie skaistām ainavām un izlaist mazāk glītās un caur to Kristapa Epnera lakoniskais darbs ir izaicinājums skatītāja empātijai, vēlmei iepazīt pieredzi, kas, iespējams, stipri atšķiras no pierastās izstāžu zāļu realitātes.

Kristaps Epners ir multimediju mākslinieks, kurš galvenokārt strādā ar video, instalāciju mākslu un fotogrāfiju. Viņa vārds pazīstams arī ārpus Latvijas robežām, pēdējo aktuālo projektu vidū minama dalība izstādēs Canvascollectie un Confining Spaces, Beļģijā. Kristapa Epnera darbi iekļauti Noass Latvijas video mākslas arhīvā.

Ojārs Pētersons absolvējis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Koktēlniecības nodaļu (1975) un Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas Rūpnieciskās mākslas nodaļu (1980). Mākslinieks stādā ar instalācijām, objektiem jaunajiem medijiem un stājgrafiku. Pētersons vairakkārt pārstāvējis Latvijas vārdu izstādēs ārpus valsts robežām, tajā skaitā kā viens no trim māksliniekiem (kopā ar Intu Ruku un Antu Zabiļevsku), piedaloties 48. Venēcijas Biennālē. Kopš 1991.gada Pētersons ir Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļas pasniedzējs.

Oļas Vasiļjevas izstāde "Cinq a Sept" ir veltīta idejai par metafizisko, kas paslēpts valodā, sinestēzi un dimensijām. Projekta pamatā ir izdomāts teksts, kuru māksliniece rakstījusi pārpasaulīgā traktāta formā. Teksts ierosina dzejas vadlīnijas un formulas, lai attīstītu cilvēka uztveri par telpu, mūziku, mākslas, modes un dizaina priekšmetiem. Personālizstādes ideju un teksta materiālu papildina vizuāli elementi.

Oļa Vasiļjeva ir māksliniece no Ventspils, kas dzīvo un stādā Amsterdamā, kur tikusi izvirzīta 2013.gada prestižajai Romas balvas (Prix de Rome) nominācijai. Oļa Vasiļjeva strādā ar video, tēlniecību, mūziku un tekstiem, viņas darbos vērojamas plašas atsauces uz daiļamatniecību, mūziku, subkultūrām un literatūru. Māksliniece ir mākslas kolektīva The Oceans Academy of Arts dibinātāja un OAOA žurnāla izdevēja. Amsterdamā mākslinieci pārstāv Galerie van Gelder un viņas nesenāko projektu vidū minama dalība izstādēs Lisson galerijā Londonā, Witte de With Roterdamā, Ņujorkas Museum of Moving Image un citviet. „Cinq à Sept” ir pirmā Oļas Vasiļjevas personālizstāde, kas apskatāma Rīgā.

17.augustā plkst. 13:00 – 15:00 kim? Laikmetīgās mākslas centrs aicina uz mākslinieces Oļas Vasiļjevas lekciju-meistarklasi Rīgas Porcelāna muzejā, Kalēju ielā 9/11. Uz pasākumu īpaši aicināti mazie muzeja apmeklētāji (5 – 12g.v.).

Pasākums būs maza lekcija-meistarklase par to, kā mēs atceramies priekšmetus kā uztveram to, ko redzam. Mēs strādāsim ar savu atmiņu un Porcelāna muzeja objektiem tajos. Mēs izvēlēsimies vāzi vai šķīvi un mutiski aprakstīsim to pārējiem. Tad mēģināsim to visu realizēt. Tie būs nedaudz pat ieplīsuši klusie telefoni.

Pieteikšanās, rakstot uz kim@kim.lv vai rpm@riga.lv līdz 15.augustam.

Izstādes kim? Laikmetīgās mākslas centrā apskatāmas līdz 29.septembrim. Izstāžu darba laiki: P.: slēgts, O.: 12:00 – 20:00, T., C., P., S., Sv.: 12:00 – 18:00. Ieejas maksa: pieaugušajiem – 2 LVL, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1 LVL, otrdienās – ieeja bez maksas.

Foto: Krisa Šārpa projekts „Lulu” (Mehiko). Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV