Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

"Vēstule pudelē" rakstnieks dodas uz Rīgu

Easyget.lv, 26.08.2013. 12:26

Romāna "Vēstule pudelē" autors Jusi Adlers-Olsens 4. un 5. septembrī viesosies Rīgā

Apgādā "Zvaigne ABC" iznākušais romāns "Vēstule pudelē" ir trešais dāņu kriminālžanra meistara Jusi Adlera-Olsena darbs, kurš izdots latviešu valodā. Iepriekšējie divi ir "Sieviete būrī" un "Fazānu slepkavas".

Jusi Adlers-Olsens kļuva slavens ar romānu sēriju par detektīvu Karlu Merku un Q nodaļu, un šīs sērijas grāmatas tulkotas un izdotas jau daudzās pasaules valstīs. Rakstnieks slavens ne tikai lasītāju vidū, viņam piešķirtas arī daudzas literārās balvas un prēmijas - Plume d’or (Zelta Spalva) Francijā, Glass Key award Skandināvijā, De Gyldne Laurbær (Zelta Laurkoks) Dānijā, The Sealed Room award Japānā, The Barry award Amerikas Savienotajās valstīs un citas.

Q nodaļa, kurā darbojas detektīvi Karls, Asads un Roze izmeklē reiz slēgtas, neatklātas lietas, cenšoties pamanīt, kur iepriekšējā reizē izmeklētāji kļūdījušies. "Sieviete būrī" stāsta par kādas politiķes Merētes Lingordas lietu - kādudien jaunā, skaistā un veiksmīgā sieviete vienkārši pazūd bez vēsts un vairākus gadus neviens par viņu neko nezina. Romānā "Fazānu slepkavas" Q nodaļas darbinieki izmeklē lietu, kura saistīta ar senu dubultslepkavību. Bet jaunākajā romānā "Vēstule pudelē" (visus darbus no dāņu valodas tulkojusi Dace Deniņa) Jusi Adlers-Olsens atklāj mazliet vairāk par katru no Q nodaļas trim kolorītajiem darbiniekiem, vienlaikus liekot viņiem izmeklēt šķietami bezcerīgu gadījumu, kurā vienīgais pavediens ir no jūras izskalota pusizdzisusi vēstule pudelē. Varbūt to rakstījis nolaupīts bērns - bet policijā nav iesnieguma par pazudušu bērnu. Šķetinot aprautos ziņu pavedienus, Karls Merks un Asads nonāk pie secinājuma, ka vēstule tomēr ir īsta un nolaupītājs, kurš līdz šim nav ticis pieķerts, iespējams, turpina savu baiso vaļasprieku...

Lasot romānu "Vēstule pudelē", ir pastāvīga spriedzes sajūta, notikumi risinās strauji un iepriekš neparedzami, bet grāmatas beigās gribas atviegloti uzelpot kopā ar izglābtajiem un nerimtīgo Q nodaļu. Lielisks darbs - var just, ka ar katru nākamo romānu Jusi Adlers-Olsens arvien smalkāk izjūt savus varoņus un lasītājus. Detektīvu un kriminālžanra cienītājiem literārs baudījums garantēts.

Publiskie pasākumi ar Jusi Adlera-Olsena piedalīšanos:

  • 4.septembrī pulksten 17.30 peldošajā mākslas galerijā "Noass" (AB dambī)
  • Tiks atvērts jaunākais latviski tulkotais romāns "Vēstule pudelē". Atvēršanas svētku laikā būs iespēja dzirdēt autora lasījumu, Viņa Ekselences Dānijas vēstnieka Pēra Karlsena uzrunu, tulkotājas Daces Deniņas atziņas par darbu ar J.Adlera-Olsena romāniem, mākslinieks Aivars Vilipsōns atlies rakstnieka rokas nospiedumu, bet klātesošajiem būs iespēja uzdot jautājumus un saņemt autogrāfus.
  • 5.septembrī pulksten 18.00 NORDEN birojā Berga bazārā, Marijas ielā 13 Klausītāji aicināti uz tikšanos ar Jusi Adleru-Olsenu un latviešu rakstnieci Daci Judinu sarunāsies par detektīvromānu tapšanas gaitu un citām interesantām tēmām. Būs iespēja uzdot jautājumus! Tikšanās noritēs angļu valodā, to vadīs Arno Jundze.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV