Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Rīgā atklās unikālu kolekciju izstādi „Svinības.Tradīcijas un kultūra”

Easyget.lv, 02.09.2013. 15:51

6. septembrī plkst.16.00 Mencendorfa namā apmeklētājiem durvis vērs unikāla un Latvijā līdz šim nebijusi izstāde, kuras ietvaros līdz novembrim būs apskatāmas privātas kolekcijas no Latvijas, Lietuvas un Krievijas Federācijas.

Izstādes kurators – Aleksandrs Ņikišins, Krievijas kolekcionāru savienības priekšsēdētājs, kurš ir dzimis Liepājā, mācījies un daudzus gadus strādājis Rīgā un abas šīs pilsētas uzskata par savu dzimteni. Vēsturnieks, vairāk nekā 30 grāmatu autors.

Konjaka vēsture

Kolekciju piedāvā Jozas Kabašinskas no Lietuvas. Senlaicīgo konjaku kolekcija ir Ginesa rekorda vērta – tā apkopo vairāk nekā 600 unikālus konjakus, pats senākais no kuriem izgatavots deviņpadsmitajā gadsimta vidū. Kolekcijas sastāvā ir kā visā pasaulē pazīstamu konjaka ražotāju produkcija – Hennessy, Martell, Courvoisier, Camus, Remy Martin un citi, tā arī jau pagātnē aizgājušu ražotāju produkciju, kurai, līdz ar to, ir īpašas unikalitātes pazīmes.

Latvijas porcelāns

Krāšņi apgleznots porcelāns ar jaunu puišu un meiteņu atainojumiem nacionālos tautas tērpos tiks piedāvāts apskatei no Andra Rankevica privātās kolekcijas. Šāda veida māksla bija īpaši raksturīga Latvijā 20.gs. 30-tajos gados, kad tapa šie unikālie mākslas darbi, kuriem mūsdienās ir liela vēsturiska vērtība. Kolekcionāru aprindās Andris Rankevics ir pazīstams kā pasaulē lielākās Rīgas melnā balzama pudeļu kolekcijas īpašnieks, no kurām pati senākā datējama ar 19.gs.vidu.

Stikla mākslas šedevri

Unikāli pagātnes svinību galda trauku eksemplāri tiks piedāvāti Aleksandra un Olgas Ņikišinu kolekcijā no Krievijas Federācijas. Mencendorfa namā izstādītie priekšmeti ir daļa no Krievijas degvīna Nacionālā muzeja Maskavā ekspozīcijas, kurā kopumā ir vairāk nekā 100 000 vienības. Muzeja apmeklētājiem apskatei tiks piedāvāti krievu aristokrātijas 18.-19.gs svinību galda trauki Pētera Lielā un Katrīnas II laika trauki, kā arī Krievijas pēdējā imperatora Nikolaja Romanova personīgie trauki. Bez tā, ekspozīcijā būs atrodami arī ar Krievijas degvīna „karali” Pēteri Smirnovu saistīti eksemplāri.

Gastronomijas reklāmas plakāts

Skatītājiem tiks piedāvāta unikāla papīra plakātu kolekcija, kura veltīta maizes izstrādājumu, pārtikas un konditorejas reklāmai 20.gs. 20.-70. gados, Krievijas impērijas un Padomju Savienības laikā. Kolekciju piedāvā Gaļina un Aleksandrs Bandurkini no Krievijas Federācijas. Pavisam nesen kolekcija tika papildināta ar Pirmajam pasaules karam veltītiem ekskluzīviem eksemplāriem. Kolekcijas darbi aktīvi piedalās Krievijas un citu valstu izstādēs.

Seno laiku vēdekļi

Kolekciju piedāvā Krievijas kolekcionāri Vladimirs Koroļkovs un Karina Daniljana. Vēdekļi vienmēr ir asociējušies ar aristokrātija dzīvi un ikdienu, bija laicīgo ballīšu, maltītes, teātra apmeklējumu un pieņemšanu neatņemama sastāvdaļa. Jo augstāks bija cilvēka tituls, jo krāšņāks un bagātīgāks vēdeklis. Mencendorfa namā būs skatāmi vēdekļi no 19.gs.beigu perioda Francijā. Karam vēdeklim ir savs, oriģināls zīmējums, kurš atšķiras ar izsildījuma sarežģītību, izsmalcinātību un krāsu bagātību.

Latvijas svinību galda trauki

Kolekciju piedāvā Latvijas kolekcionāri Andris un Ingvilda Skābes. Īpašu interesi izpelnās cariskās Krievijas uzņēmuma „Kuznecov Riga”, kurš eksistēja līdz pat 1940.gadam trauki – tējas servīzes un zupas terīne. Sudraba galda piederumi, kurus izstādījuši kolekcionāri, tika piedāvāti labākajos Liepājas restorānos 20.gs.sākumā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV