Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Mūkusalas Mākslas salonā notiks Johanam Heinriham Baumanim veltīts publisks priekšlasījums

Easyget.lv, 17.09.2013. 09:03

18. septembrī plkst. 18.00 Mūkusalas Mākslas salonā notiks gleznotājam, medniekam, rakstniekam un muižniekam Johanam Heinriham Baumanim veltīta mākslas zinātnieces Edvardas Šmites lekcija, informē Mūkusalas Mākslas salona izstāžu kuratore Līga Lindenbauma.
Mūkusalas Mākslas salonā notiks Johanam Heinriham Baumanim veltīts publisks priekšlasījums

Lekcija organizēta Mūkusalas Mākslas salona četru jauno izstāžu projektu ietvaros un papildina J.H.Baumaņa gleznu ekspozīciju „Medījumi”.

„Aizrit 260. gads kopš Johana Heinriha Baumaņa (Baumann, 1753-1832) piedzimšanas. Viņa vārds ir saglabājies mūsu atmiņā, kaut arī konkrētu liecību par viņu nav daudz. Viņš bija gleznotājs, kā pats teicis – „medījuma mālderis”, bet no viņa radītajām 1713 gleznām mums ir zināmas ap piecdesmit, tātad apmēram 5 procenti, kas neļauj izdarīt pilnīgi drošus secinājumus. Viņš bija arī literāts, mednieks, lauksaimnieks, un arī par šo Baumani ziņu nav daudz,” uzsver Edvarda Šmite, kuras mērķis ir, galvenokārt izmantojot pieejamo vizuālo materiālu, atjaunot priekšstatu par šo daudzpusīgo un spilgto personību, no viņa daudzajām dotībām sevišķi akcentējot vienu: viņš mīlēja dzīvi tās daudzveidīgajās, nereti pretrunīgajās izpausmēs.

Mākslas zinātniece Edvarda Šmite (1937) ir Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja speciāliste. Viņas interešu lokā ilgstoši bijusi vācbaltiešu kultūra, kura, studēta daudzveidīgos arhīvu un bibliotēku materiālos, nekad nav pasniegta kā sausa faktu konstatācija. E.Šmites priekšlasījumi izceļas gan ar bagātīgu faktoloģisko materiālu, gan asprātīgu, interesantu un reizēm detektīvcienīgu stāstījumu.

3. oktobrī plkst. 18.00 notiks Latvijas Mākslas akadēmijas asociētās profesores Kristīne Ogles lekcija „Starpkaru laika latviešu ainavu glezniecība mākslas kritikas skatījumā.” Lekcija papildinās Konrāda Ubāna izstādi „Ainava”, sniedzot ieskatu starpkaru periodikā fiksētajos latviskās ainavas meklējumos.

Atgādinām, ka līdz 5. oktobrim Mūkusalas Mākslas salonā skatāmi četri izstāžu projekti - ar glezniecības klasiķiem no salona kolekcijas saspēlējas laikmetīgās mākslas pārstāvji, kuru darbi tapuši kā saturiskas paralēles vai tiešas atsauces par iepriekšējo gadsimtu mākslu. Lielajā zālē redzamās Konrāda Ubāna (1893-1981) izstādes „Ainava” gleznas uz salona fasādes videodarbā "Laika plūsma” interpretē Ineta Sipunova (1970), apcerot laika plūdumu, pārmaiņas pilsētā, tās iedzīvotājos, un veidojot tiltu starp 20. un 21. gs. Rīgu. Mazajā zālē skatāmi mūsdienu mākslinieka Kristiana Brektes (1981) jaunākie darbi „Animālijas”, kurus papildina līdzīgas tematikas Johana Heinriha Baumaņa (Baumann, 1753-1832) trīs darbu ekspozīcija „Medījumi” salona Balkonā.

Ieeja izstādēs Mūkusalas Mākslas salonā, Mūkusalas ielā 42, Rīgā, un pasākumos bez maksas

Foto: Johans Heinrihs Baumanis „Medījums. Suņi un zaķis”, 1812, audekls, eļļa, 85 x 121 cm, Mūkusalas Mākslas salona kolekcija. Foto (c) Jānis Pipars

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV