Trešdiena, 15.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sofija, Taiga, Airita, Arita;

Atklās gleznotājas Māras Kažociņas piemiņas izstādi

Easyget.lv, 18.09.2013. 17:42

Māras Kažociņas gleznu izstāde "Māras pasaule" aptvers mākslinieces radošās dzīves visus nozīmīgākos posmus.
Atklās gleznotājas Māras Kažociņas piemiņas izstādi

„Mērķtiecība” ir gleznotājas Māras Kažociņas daiļrades ceļa vadmotīvs.

Māra Kažociņa (1936 – 1992) dzimusi Rīgā. Jau kopš bērnības Māra atradās radošā vidē, un tāpēc mākslas studiju izvēle bija viegla. 1963.gadā pabeigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu profesora Eduarda Kalniņa vadībā, gleznotāja sāka piedalīties mākslas izstādēs. No 1969.gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre.

Gadu gaitā gleznas arvien vairāk iemieso emocionalitāti, kam pakārtojas racionāla prāta konstrukcijas – sižeti no zinātnes un tehnikas pasaules, asociācijas par mūzikas valdzinājumu, zemes kopēja figūra Latvijas dabā. Māras Kažociņas gleznām raksturīga daudznozīmība, tēlainība, maģiskas noslēpumainības klātbūtne. Simbolu loma ceļam, straumei, ugunij.

Trīsdesmit gadus ilgajā daiļrades ceļā māksliniece tiecās pētīt dzīves daudzveidību, cilvēku savstarpējās attiecības, saikni ar dabu un Visumu, risināt filozofiskas problēmas. Viņu piesaistīja garīgi bagātas un vīrišķīgas personības.

Šīs ekspozīcijas galvenās tēmas „Cilvēku Zeme un Ļaudis”, „Mūzika un Māksla”, „Zinātnes Pasaule”, „Sports un Zirgi”, „Ceļš” un „Aiziešana” aptver mākslinieces radošās dzīves visus nozīmīgākos posmus.
Pēdējo gadu laikā ir sarīkotas vairāk nekā 20 mākslinieces piemiņas izstādes Rīgā un dažādos Latvijas novados.

Plašāku informāciju par gleznotāju Māru Kažociņu un viņas daiļradi skatīt www.kazocina.lv.

Māras Kažociņas gleznu izstādes "Māras pasaule" atklāšana notiks 21. septembrī plkst. 17.00 Jāņa sētā 5-3a.

Foto: Māra Kažociņa "Gājiens ar zirdziņu". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV