Otrdiena, 14.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis;

Rīgas Svētā Pētera baznīcā atklās Jura Ģērmaņa gleznu izstādi

Easyget.lv, 19.09.2013. 09:11

Otrdien, 24. septembrī, plkst. 17.00 Rīgas Svētā Pētera baznīcā tiks atklāta Jura Ģērmaņa gleznu izstāde „Ainavas. Portreti”. Izstāde būs apskatāma līdz 27. oktobrim.

„Mākslu izprotu kā niansētu bagātas un jūtīgas dvēseles atspoguļojumu," pirms gadiem divdesmit izteicies Juris Ģērmanis. Pagājis laiks, bet droši vien gleznotājs joprojām varētu atkārtot šos pašus vārdus. Mainījusies sabiedrība, detaļās padziļinājusies attieksme pret mākslu, taču būtiskais ir palicis neskarts – glezniecība ir Jura Ģērmaņa dzīves saturs, tajā ielikts viss garaspēks, pie tās ik brīdi kavējas viņa domas, ar to saistās turpmākās ieceres.

Iesākumā minētie vārdi Jurim Ģērmanim ir patiesi raksturīgi. Gleznotājam ir sveša ārišķība, poza. Viņš mākslā allaž tiecas tvert nozīmīgo, kā strādājot portreta, akta vai ainavas žanrā, tā izmantojot eļļas krāsas vai pasteli. Viņš ir izteikts reālists, kam gleznā svarīga krāsu tonālā saskaņa, groda kompozīcija un perfekts zīmējums.

Tie ir trīs vaļi, uz kā balstās viņa māksla un ko J. Rozentāla mākslas skolā viņam palīdzēja apgūt leģendārais Arnolds Griķis, bet Mākslas akadēmijā Ārijs Skride, Konrāds Ubāns, Indulis Zariņš, Eduards Kalniņš, pie kura sagatavots diplomdarbs, un citi. Un jaunībā gūtajām zināšanām Juris Ģērmanis palicis uzticīgs šobaltdien.

Mākslinieks dzimis 1941. gada 16. jūnijā Rīgā. Mācījies J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā (1952 – 1960). 1966. gadā beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1975. gada. 1998. gadā ieguvis Mākslas maģistra grādu. Izstādēs piedalās no 1967.gada. Personālizstādes Rīgā – 1981, 1986, 1991, 1996, 2001, 2006, 2010; izstādes citās Latvijas pilsētās – Ogrē, Alūksnē, Apē, Tukumā, Rūjienā, Cēsīs, Rēzeknē, Kuldīgā, Ventspilī, Jūrmalā, Jelgavā, Aizkrauklē, ārzemēs – Stokholmā, Krakovā, Maskavā, Viļņā, Kauņā, Sanktpēterburgā, Vitebskā. Ilgus gadus strādājis mākslas pedagoģijā. Aktīvi piedalījies Mākslinieku savienības darbā kā MS valdes loceklis.

Mākslinieka darbi atrodas Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā, Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Talsu muzejā, Cēsu muzejā, kā arī privātkolekcijās Latvijā, ASV, Austrālijā, Polijā, Somijā, Zviedrijā, Vācijā u.c.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV