Piektdiena, 10.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Maija, Paija;

Fotogrāfs Olafs Ošs atklās fotoizstādi “Valanda”

Easyget.lv, 02.10.2013. 09:29

No 4. oktobra līdz 4. novembrim bufetē “Gauja” būs skatāma fotogrāfa Olafa Oša darbu izstāde “Valanda”.

“Lai arī Latvijā parstāvēti gandrīz visi fotografijas žanri, bieži vien redzam, ka kāda žanra ietvaros, atdalot vienu autoru no cita, atšķirības nav. Turklāt dažās jomās novērojama dzīšanās pēc Latvijā vai pasaulē valdošajiem trendiem un līdz ar to tiek aizmirsts par fotografijas būtību – raisīt cilvēkos emocijas, rosināt zinātkāri vai interesi, vai vienkārši aizkustināt,” pirms savas izstādes atklāšanas saka fotogrāfs Olafs Ošs, abstrahējoties no dokumentalās fotografijas, kuras primārais uzdevums ir cits un ne mazāk cēls, vajadzīgs uz svarīgs.

Izstādē redzamo darbu sērija veidota, šķiet, vienā no mūsdienu fotogrāfijas populārākajiem žanriem – ielu fotogrāfija.

“Nebūt negrasos zūdīties par fotogrāfijas plašo pieejamību mūsdienās.Tas nav nekas slikts. Taču viens aspekts tomēr ir svarīgs – ja agrāk ielu fotografija meklēja ielas stāstus un mēģināja tos pastāstīt ar attēla palīdzību, tad tagad, diemžēl, tas viss tiek atšķaidīts ar vienkāršiem ielas dzīves momentu uzņēmumiem. Tas nav slikti per se, īpaši no dokumentālā viedokļa, bet fakts tomēr paliek fakts – satura meklēšana, vēlme uzdot jautājumus sev un citiem, palikusi ēnā. Tāpēc es nevarētu sevi pieskaitīt pie pilnasinīgiem mūsdienu fotogrāfijas pārstāvjiem, ja par mērauklu tiek izvēlēta mežonīga nenozīmīgu ielu fotogrāfiju gūzma vai, bieži vien mazkvalitatīva, tomēr augstiem epitetiem pārbagāta, mūsdienu fotogrāfijas augstskolu audzekņu „problēm-seriju” ražotne, kas bieži vien bez skaista virsraksta talāk netiek. Nevēlos skanēt augstprātīgi, bet ir kritēriji, kuriem sekoju pats, un tā rodas mani darbi. Augsne, tā teikt,” stāsta izstādes autors.

Fotogrāfs Olafs Ošs savos darbojas vienmēr cenšas panākt daudzslāņainību, vēloties radīt fotogrāfiju, ko skatītājs var nolikt sev priekšā un, vismaz uz kādu mirkli palikt pie tās. Attēlotas attiecības var būt dažādas – personiskas, socioloģiski aktuālas, konfliktējošas; tās var būt vienkarši emocijas vai to trūkums. Galvenais – neradīt vienkārši attēlu. “Savos darbos nevēlos tieši uzdot jautājumus nevienam, taču strādāju pie tā, lai tie rastos kā atbilde uz fotogrāfijas uztveri. Par mazām lietām un svarīgām, vienkāršām vai ne tik ļoti. Ja attēls nerezonē – tad mērķis nav panākts. Tai pat laikā, gandrīz ar bijibu izvairos no tādām ielu fotogrāfijas klišejām kā dzīves pabērni, vizuāli atšķīrigi cilvēki un notikumi. Cenšos parādīt parasto,” savu redzējumu ielu fotogrāfijas žanrā raksturo fotogrāfs Olafs Ošs.

Olafa Oša fotoizstādes “Valanda” atklāšana bufetē “Gauja”, Rīgā, Tērbatas ielā 56, notiks 4. oktobrī plkst. 20.00. Atklāšanā lapas un dvēseles skars dzejas/ skaņas performatori VADi un Lelis.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV