Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Klajā nāk LNMM izstādes „Krievu māksla no Baltijas valstu muzeju kolekcijām” katalogs

Easyget.lv, 17.10.2013. 15:54

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvā iepazīties ar izstādes katalogu „Sudraba laikmets. 1890–1930. Krievu māksla no Baltijas valstu muzeju kolekcijām”. 

Katalogs veltīts izstādei, kura tika organizēta starptautiska projekta „Krievu māksla no Baltijas valstu muzeju kolekcijām” ietvaros un ar panākumiem eksponēta Mākslas muzejā „Rīgas Birža” no 2012. gada 2. novembra līdz 2013. gada 20. janvārim. Izdevumā iekļauti glezniecības, grafikas, tēlniecības darbi, porcelāns un grāmatas no septiņu muzeju kolekcijām – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Igaunijas Mākslas muzeja, Tartu Mākslas muzeja, M. K. Čurļoņa Nacionālā mākslas muzeja (Kauņa, Lietuva), Lietuvas Mākslas muzeja, Lietuvas Teātra, mūzikas un kino muzeja, kā arī Rakstniecības un mūzikas muzeja (Latvija) krājumiem.

Katalogu veido 140 krāsainas ilustrācijas, kuras papildina Latvijas, Igaunijas un Lietuvas speciālistu rakstus un mākslinieku biogrāfijas. Grāmatā reproducēti tādu izcilu krievu mākslinieku darbi kā Natālija Gončarova, Konstantīns Korovins, Filips Maļavins, Nikolajs Rērihs, Valentīns Serovs, Marks Šagāls u.c. Izdevuma vizuālais materiāls atklāj un paskaidro izstādes koncepciju, ko veido septiņas tematiskās daļas – „Mūžības aicinājums”, „Pirmsākumi”, „Mākslinieks un pilsēta”, „Teatrālas fantāzijas”, „Sudraba laikmeta cilvēki”, „Gaisma un gaiss”, „Jaunas mākslas principi”, izceļot šī perioda galvenos stilistiskos un tematiskos akcentus. Katalogs izdots latviešu un krievu valodās ar kopsavilkumu angļu valodā. Izdevuma mērķis – atspoguļot nozīmīgu posmu krievu mākslas vēsturē kā vienotu parādību, apvienojot vairāku kolekciju maz pētītu vai neizzinātu materiālu. Izdevums ir domāts plašam mākslas interesentu lokam.

Grāmatas atvēršanas svētki notiks 25. oktobrī plkst. 17.00 Mākslas muzejā „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā).

Kataloga sastādītāja Ksenija Rudzīte. Grāmatas māksliniece Ineta Sipunova. Katalogs nodrukāts tipogrāfijā „Apgāds Mantojums”, izdots ar Rietumu bankas finansiālo atbalstu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV