Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Klajā nākusi grāmata par etnogrāfiskā tērpa attīstību Latvijā

Easyget.lv, 22.10.2013. 17:55

Izdevniecībā "Zinātne" nākusi klajā LU Latvijas vēstures institūta Etnoloģijas nodaļas pētnieces Dr.hist. Anetes Karlsones grāmata "Dziesmu svētki un tautiskā tērpa attīstība Latvijā 19. gadsimta beigās un 20.gadsimtā".

Monogrāfijas pamatā ir plašs zinātnisks pētījums par Latvijas kultūrvēsturē un etnoloģijā līdz šim maz izzinātu tēmu - jaunradīto tradīciju un nacionālo simbolu izveides gaitu un attīstību.

Latviešu tautiskais tērps sevī ietver ne tikai daudzu gadsimtu krāto tautas kultūras mantojumu, bet arī 19. gs. nogales nacionālās atmodas idejas un to aktualitāti mūsdienās. Tā izveide un lietojums būtībā ir atjaunota tradīcija jau kopš šī procesa sākotnes, jo jaunā kvalitātē, ar atšķirīgu idejiski simbolisko piepildījumu ir notikusi inteliģentu grupas mērķtiecīgas darbības rezultātā. Tautiskā tērpa ilgstošā (kopš 19. gs. 80. gadiem), nepārtrauktā pastāvēšana un lielā nozīme tautas pašapziņas izpausmēs pilnā mērā ļauj to uzskatīt par mūsu kultūras mantojuma būtisku sastāvdaļu.

Grāmata ir bagātīgi ilustrēta - tajā rofami 107 attēlietnogrāfiskā. Tās teksts ir gan latviešu, gan angļu valodā (angliski - latviešu teksta nedaudz saīsināta versija), kas ļauj pētījumam par Latvijas kultūrvēsturi nonākt plašākā starptautiskā informācijas laukā.

A.Karlsones monogrāfija "Dziesmu svētki un tautiskā tērpa attīstība Latvijā 19. gadsimta beigās un 20. gadsimtā" sniegs jaunas zināšanas kultūrvēstures, etnoloģijas un tradicionālās kultūras interesentiem un pētniekiem gan Latvijā, gan ārpus tās robežām, kā latviski, tā angliski lasošā vidē. Grāmata varētu būt interesanta lasāmviela ikvienam, kas saistīti ar Dziesmu svētku tradīciju, interesējas par svētku vēsturi un ar to saistītām norisēm.

Grāmata sagatavota Valsts pētījumu programmas "Nacionālā identitāte" ietvaros.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV