Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Nākamnedēļ tiks atklāts kinolektorijs „Tas, ko Tu nedrīksti nezināt X: Latviešu variants”

Easyget.lv, 23.10.2013. 12:56

30. oktobrī plkst. 19.00 kino “Splendid Palace” Lielajā zālē tiks atklāta LKA Rīgas Kino muzeja kinolektorija “Tas, ko Tu nedrīksti nezināt” desmitā sezona.
Nākamnedēļ tiks atklāts kinolektorijs „Tas, ko Tu nedrīksti nezināt X: Latviešu variants”

Cikls tiks atklāts ar filmas “Noktirne” (1966.g., rež. Rostislavs Gorjajevs) seansu. Lektorija atklāšanas vakars būs veltīts Rīgas kinostudijai, kurā tapušas visas lektorijā iekļautās filmas. Pirms filmas tiks demonstrēts arī 1965. gadā uzņemts Rīgas kinostudijai veltīts kinožurnāls „Padomju Latvija” (rež. Aloizs Brenčs), kurā iekļauts sižets arī par filmas „Noktirne” uzņemšanu. Lekciju lasīs kinozinātnieks Agris Redovičs, klāt būs filmas radošās grupas dalībnieki, informē Kino muzeja pārstāve Līva Pētersone.

„Noktirne”, rež. Rostislavs Gorjajevs, 1966, 79’, RKS, m/b, latviešu valodā ar subtitriem krievu valodā

Melodrāma ar vērienu. Mīlas stāsts laikā, kad norisinās Spānijas pilsoņu karš un nacistu okupācija Francijā. Apstākļu sakritība saved kopā franču medmāsu Ivetu un latvieti Žoržu. Galvenajās lomās – Gunārs Cilinskis un poļu aktrise Pola Raksa. Pirmā Rīgas kinostudijas filma ar tik sarežģītām filmēšanas ekspedīcijām augstkalnu apstākļos (Armēnijas Tjanšana kalnos) un vērienīgiem masu skatiem, pirmā ārzemju aktrise Latvijā un pirmā filma daudziem vēlāk ievērojamiem Latvijas kinocilvēkiem.

Lektorija desmitā sezona ar nosaukumu „Latviešu variants” veltīta latviešu kino klasikai. Filmu skate radīta, izceļot faktu, ka šogad Rīgas Kino muzejā atklāta digitāli interaktīva pastāvīgā ekspozīcija par Latvijas kino vēsturi – „Kino skapis”. Ekspozīcija izpelnījusies ekspertu atzinību un nominēta balvai „1kg kultūras”.

Tā ir arī pirmā latviešu filmu programma lektoriju ciklā, kurā tradicionāli tiek izrādīta pasaules un Eiropas art-house klasika, vēloties izcilas, mazāk zināmas latviešu kino filmas skatīt Rietumu kino kontekstā.

Kinolektorija „Latviešu variants” programmā ietvertas filmas, kas pārstāv dažādus laikmetus, uzskatu sistēmas, tajās redzami sava laika ekrāna elki un dievietes. Tie ir slavenu režisoru mazāk zināmi darbi, tipiski un ne tik tradicionāli žanra paraugi. Lekcijas pirms filmām lasīs Agris Redovičs, Dāvis Sīmanis, Jānis Putniņš, Daira Āboliņa, Dita Rietuma, Normunds Naumanis, ievadot skatītājus filmu estētikā, tapšanas vēsturē un laikmeta kontekstā.

Kinolektorijs norisināsies kino „Splendid Palace” no 30. oktobra līdz 11. decembrim. Pilns programmas apraksts pieejams www.kinomuzejs.lv (kā arī lūdzu skatīt atsevišķā pielikumā). Ieeja – 2.50 Ls, studentiem ar ISIC karti 2.00 Ls, Latvijas Kinematogrāfistu savienības biedriem - ieeja brīva.

Foto: Kadrs no filmas „Noktirne”, rež. Rostislavs Gorjajevs, 1966. Foto © Aivars Čakste, foto no Rīgas Kino muzeja krājuma

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV