Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Filmas, kas piedāvā "prāta kutināšanu"

Easyget.lv, 23.10.2013. 15:18 | komentāri (4)

Filmas, gudras un iespaidīgas, liks skatītāja smadzeņu šūnām saspringt ik mirkli, cenšoties izsekot līdzi savirpinātajiem notikumiem. Tās liks uzdot neskaitāmus jautājumus, atbildes rodot tikai filmas beigās vai tieši otrādi – jautājumus atstās neatbildētus. Šīs filmas lieliski pratīs manipulēt ar skatītāju prātiem un ieraut intriģējošās prāta spēlēs.
Filmas, kas piedāvā "prāta kutināšanu"

Piedāvājam ieskatīties septiņās filmās, kas urdīs tavu prātu vēl ilgi pēc noskatīšanās.

"Ilūzija” (2006)

Izcilais “prātu manipulēšanas meistars” - režisors Kristofers Nolans skatītājiem piedāvā elpu aizraujošu stāstu par visu vareno maģijas pasauli ar zvaigžņotajiem aktieriem Kristianu Beilu un Hjū Džekmenu galvenajās lomās.

Apsēstība, greizsirdība un viltus – divi Viktorijas laika gadsimta burvju mākslinieki Roberts un Alfrēds uzsāk sīvu sacensību, kas palēnām pāraug nežēlīgā cīņā. Kad Alfrēds veic prātam neaptveramu triku, kuram nav loģiska izskaidrojuma, draudzīgā konkurence pārtop nāvējošā sacensībā. Roberts ir gatavs uz visu, lai atklātu sāncenša visdziļākos noslēpumus. Līdz ar to, ka ilūziju pasaulē viss nav tā, kā šķiet, rūgtā konkurence sāk piepildīt burvju mākslinieku dvēseles ar tumšām dusmām, kas draud ieraut sevī visu, kas atrodas apkārt.

Filma ir uzbūrusi krāšņu ilūziju ar spožiem kostīmiem, rekvizītiem, grimu un specefektiem, bet vislielāko baudījumu sagādā aukstasinīgi meistarīgais aktieru tēlojums, kas ir gluži sātanisks. Sacensība abu varoņu starpā liks skatītāja prātām saspringt līdz pat filmas beigām.

Oriģinālais nosaukums: "The Prestige", režisors Kristofers Nolans.

http://www.imdb.com/title/tt0482571/

"Cīņas klubs” (1999)

Brīnišķīgā režisora Deivida Finčera filma, kas tikusi nominēta arī Oskara balvai, skatītājus sola pārsteigt un šokēt. Galvenajās lomās - Holivudas godalgotās zvaigznes Breds Pits un Edvards Nortons.

Šim vīram ir gandrīz viss – brīnišķīgs dzīvoklis, nauda, labi atalgots darbs, bet ko tas līdz, ja dvēselē mīt tukšums? Nelaimīgā vīrieša dzīve parvēršas līdz nepazīšanai, kad viņš sastop harismātisko Taileru Dērdenu. Viņš nodibina anarhistisku un antisociālu Cīņas klubu, kas vēršas pret materiālismu un korporācijām. Laiks iet, bet neatklāts paliek viens jautājums: Kas īsti ir Tailers Dērdens?.

Filmas satīriskā noskaņa, varoņa halucinācijas, izcilais aktieru tēlojums un neparedzamās beigās padara šo filmu par lielisku piemēru prāta manipulācijā.

Oriģinālais nosaukums: "Fight club”, režisors Deivids Finčers.

http://www.imdb.com/title/tt0137523/

"Donijs Darko" (2001)

Režisora Ričarda Kellija debijas filma “Donijs Darko” ir drosmīgs un oriģināls stāsts, kuru lieliski papildina neatkārtojamais aktiera Džeika Gilenhola tēlojums.

Donijs Darko ir sociopātisks pusaudzis, kurš pavada laiku, dzīvojot savā skumīgi vientuļajā fantāziju pasaulē. Apkārt neviens viņu neizprot – ne draugi, ne ģimene un vienīgais, kas viņu iedrošina būt pašam, ir metāla trusis, kas dzīvo puiša fantāzijās. Trusis Donijam atklāj daudzus noslēpumus, kas ietekmē visu pusaudža dzīvi.

Intriģējoši līdz pat beigām filma “Donijs Darko” atklāj fantāziju un ilūziju pasauli, kurā nekas nav tā, kā šķiet. Filma liek uzdot jautājumus par visumu, kurā mēs dzīvojam un to, vai pasaule ir tāda, kādu mēs to iztēlojamies?

Oriģinālais nosaukums: “Donnie Darko", režisors Ričards Kellijs.

http://www.imdb.com/title/tt0246578/

"Misters Neviens" (2009)

Beļģu režisora Jako van Dormāla episkais stāsts “Misters Neviens” nojauc jebkuras robežas, ko uzcēlis prāts. Tā piedāvā vizuāli krāšņas atmiņas un sajūtu radītas ilūzijas.

Vairākus gadu desmitus tālā nākotnē no komas pamostas kāds vīrs. Kā pēdējais mirstīgais cilvēks viņš kļūst par vispārējas uzmanības centru. Neskatoties uz apkārtējo centieniem noskaidrot viņa dzīvības noslēpumu, pašu vīrieti, kurš sevi sauc par Nemo, nodarbina pavisam cits jautājums. Jautājums par to, kas viņš bija un kāda varētu būt viņa dzīve pirms tam. Izejot cauri visiem iespējamajiem likteņa scenārijiem, Nemo izdzīvo vairākas dzīves un situācijas, kurās jebkurš mazākais notikums izmaina tālāko darbību.

Filma uzskatāma par vizuāli krāšņu mākslas darbu, par ko parūpējies ne tikai slavenais režisors Jako van Dormāla, bet arī galvenās lomas tēlotājs Džareds Leto. Aktieris dziļi emocionāli atklāj Nemo zaudējumus un uzvaras, liekot skatītājam minēt, kas īsti ir Misters Neviens.

Oriģinālais nosaukums: "Mr. Nobody", režisors Jako van Dormāla.

http://www.imdb.com/title/tt0485947/

"Slēgtā sala " (2010)

Īstu prātu spēli piedāvā lieliskais režisors Martins Skorsēze un godalgotais aktieris Leonardo di Kaprio filmā “Slēgtā sala”.

Filmas darbība norisinās 1954. gadā, kad tiesu izpilditājs Tedijs Daniels dodas uz cietumu uz slēgtas salas, kurā mīt garīgi slimi noziedzinieki. Viņa uzdevums ir izmeklēt mistiku pacientes pazušanu. Atklājas arvien jaunas detaļas un pierādījumi, kas ved Tediju tuvāk patiesībai. Negaidīta vētra liedz Tedijam ar pārinieku atgriezties, tādēļ viņi ir spiesti kļūt par noslēpumainās salas gūstekņiem. Jo dziļāk Tedijs ieskatās notiekošajā, jo lielākai prāta manipulācijai ļaujas.

Psiholoģiskais trilleris sniegs spēcīgas emocijas un nepārprotami parūpēsies arī par saldu pēcgaršu.

Oriģinālais nosaukums: "Shutter Island", režisors Martins Skorsēze.

http://www.imdb.com/title/tt1130884/

"Sestais prāts" (1999)

Filma, kas nominēta astoņam Oskara balvām un ieguvusi vairākas godalgas, pārsteigs skatītājus ar dziļi emocionālu tēlojumu un piedāvās iespēju ieskatīties dzīvē pēc nāves.

Doktors Malkoms Krovs ir bērnu psihologs, kuru pašu turpina vajāt pagātnes rēgi – kāds pacients, kurš izdarīja pašnāvību psihologa acu priekšā. Lai tiktu pāri notikušajam, Malkoms uzņemas deviņgadīgā Kola Sīrsa ārstēšanu. Kols ir nobijies un apjucis, Malkoms cenšas viņam palīdzēt kā spēj, līdz atklājas, ka zēns spēj redzēt mirušos. Malkoms palīdz Kolam saprast un sekot savam aicinājumam, vienlaikus iemantojot un rodot ilgi kāroto mieru.

Lai gan sākotnēji filmas sižets atgādina klasisku spoka stāstu, ar laiku kļūst skaidrs, ka doma ir daudz dziļāka un iznākums noteikti solās būt negaidīts. Filma ir fascinējoša un pārsteidzoša, emocionāla un patiesi dziļa. Brīnišķīgais jaunā aktiera Heilija Džoela Osmenta tēlojums spēj aizskart līdz dvēseles dziļumiem un aicina ikvienu pievienoties prāta spēlē, ko piedāvā “Sestais prāts”.

Oriģinālais nosaukums: “The Sixth sense”, režisors M. Naits Šjamalans.

http://www.imdb.com/title/tt0167404/

“Pirmsākums” (2010)

Neatkārtojamais režisors Kristofers Nolans piedāvā aizraujošu, drosmīgu un inovatīvu filmu, kas ieguvusi četras “Oskara” balvas un meistarīgi prot spēlēties ar skatītāju prātiem. “Pirmsākums” ar izcilo aktieri Leonardo di Kaprio priekšgalā, aicina skatītājus ieskatīties dziļāk sapņu pasaulē.

Filma stāsta par Domu Kobbu - augstas klases profesionāli, kurš spēj iegūt vērtīgāko informāciju no jebkura cilvēka, kura sapņu pasaulē viņš ir iekļuvis. Būdams labākais savā jomā, viņš ir arī starptautisks bēglis, kuru vajā gan konkurenti, gan likumsargi. Piekritis savam pēdejam darbam, Doms iziet cauri vairākiem prāta līmeņiem, cenšoties sapņos rast atbildes arī uz sev interesējošajiem jautājumiem un notikumiem.

Lielisks sižets, pārsteidzoši pavērsieni un perfekts tēlojums – filma sola ievilkt savā varā un nobeigumā sniegt neparedzamo.

Oriģinālais nosaukums: “Inception”, režisors Kristofers Nolans.

http://www.imdb.com/title/tt1375666/

Kura filma tev piedāvā "prāta kutināšanu"?

Foto: Kadrs no filmas “Cīņas klubs”. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV