Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

"Globālais Dānis" ceļo uz Valmieru

Easyget.lv, 23.10.2013. 17:51

25. oktobrī 12:30 Vidzemes Augstskolā tiks atklāta dāņu filozofam, teologam un rakstniekam Sērenam Kirkegoram veltītā ceļojošā izstāde "Globālais Dānis", informē Dānijas Kultūras institūta projektu koordinatore Ilva Sinkēviča. Izstādi plkst. 14:00 papildinās filozofes Velgas Vēveres lekcija "Sērena Kirkegora filozofijas loma Eiropas un Latvijas kultūras kontekstā".

Dāņu filozofam Sērenam Kirkegoram šī gada 5.maijā apritētu 200 gadi un šajā sakarā visa gada garumā tiek plānoti dažādi kultūras pasākumi, lai izcelto šo zīmīgo notikumu arī Latvijā. Kā viens no pirmajiem bija filozofam veltīta izstāde Latvijas Universitātē un grāmatas "Slimība uz nāvi" iznākšana latviešu valodā šī gada maijā.

Šoruden izstāde uzsāk savu ceļu pa Latvijas universitātes pilsētām. Kā pirmā pieturas vieta šajā ceļojumā tika izvēlēta Daugavpils, bet tagad no 25.oktobra tā būs apskatāma arī Valmierā, lai pēc tam dotos uz Liepāju.

Pēc atklāšanas, plkst. 14:00 filozofe un Kirkegora eksperte Velga Vēvere lasīs lekciju par tēmu "Sērena Kirkegora filozofijas loma Eiropas un Latvijas kultūras kontekstā". Būs iespēja uzdot jautājumus.
Dānijas Kultūras institūts ir izveidojis izstādi, kur 16 stendos atspoguļota izcilā 19.gs. domātāja un eksistenciālisma filozofijas aizsācēja Sērena Kirkegora dzīve un daiļrade.

Izstādes tekstu sagatavojis Joakims Garfs (Joakim Garff), kurš kā asociētais profesors jau daudzus gadus darbojas Sērena Kirkegora Izpētes centrā Kopenhāgenā, bet latviešu valodā teksts tapis pateicoties Ingas Mežaraupas tulkojumam.

Izstāde tapusi sadarbībā ar "Golden Days" un Sērena Kirkegora Izpētes centru Kopenhāgenā, bet valmieriešiem to iespējams aplūkot pateicoties Dānijas Kultūras institūtam, Dānijas Karalistes vēstniecībai Rīgā un Vidzemes Augstskolai.

Izstāde no 25.oktobra līdz 22.novembrim apskatāma Vidzemes Augstskolas mācību korpusa 3.stāvā, Cēsu ielā 4, darba dienās no 9:00 - 17:00.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV