Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Deivida Kronenberga godalgotā filma „Bīstamā metode” – LTV1

Easyget.lv, 29.10.2013. 11:45

Sestdien, 9. novembrī, pulksten 23.30 LTV1 demonstrēs izcilā režisora Deivida Kronenberga vēsturisko drāmu „Bīstamā metode” ar Keiru Naitliju, Vigo Mortensenu, Maiklu Fasbinderu un Vensānu Kaselu galvenajās lomās.
Deivida Kronenberga godalgotā filma „Bīstamā metode” – LTV1

Filma „Bīstamā metode”, kas balstīta godalgotā britu dramaturga Kristofera Hemptona („Bīstamie sakari”, „Pilnīgs aptumsums”, „Piedošana”, „Klusais amerikānis”) scenārijā, stāsta par sarežģītajām attiecībām autentiskā 20. gadsimta sākuma Vīnes un Cīrihes vidē starp leģendārajiem psihiatrijas pamatlicējiem Karlu Gustavu Jungu, viņa skolotāju Zigmundu Freidu un pacienti Sabīnu Špīlreinu. Sākotnēji Špīlreina bija viņu paciente, bet vēlāk kļuva par kolēģi, vienu no tolaik nedaudzajām sievietēm psihiatrijā. 

Kanādiešu režisora Deivida Kronenberga kinematogrāfiskā interese arī iepriekš bijusi saistīta ar psihiskajām novirzēm, šajā ziņā „Bīstamā metode” turpina meistarīgo cilvēka dabas pētījumu sēriju. Taču šī ir arī Kronenbergam netipiski romantiska un traģiska, uz raksturiem un dialogiem balstīta filma, jau trešā režisora sadarbība ar aktieri Vigo Mortensenu. Lai atveidotu Zigmundu Freidu, Mortensens pirms tam esot par viņu izlasījis visu, ko vien varējis atrast, un Vīnē apmeklējis Freida memoriālo māju.

Birtu aktrise Keira Naitlija savukārt atklāj, ka sākotnēji neesot zinājusi, kā tēlot histēriju, kas pagājušā gadsimta sākumā vēl bija ļoti populāra diagnoze. Toreiz Jungs eksperimentēja ar jauno Freida izgudroto garīgo slimību dziedināšanas metodi – „ārstējošajām sarunām”, ko tagad dēvējam par psihoanalīzi. Špīlreina – ļoti inteliģenta, izglītota jauna sieviete, kas pati vēlējās kļūt par ārsti un bija ieinteresēta Junga metodē, – bija ideāla paciente. Rezultātus ilgi nebija jāgaida, apstiprinot Freida teoriju par seksuālo dziņu saistību ar psihiskajām kaitēm. Pārsteidzoši, kā Naitlija parāda savas varones kaunu, dusmas, atklāsmi, atdzimšanu un visbeidzot atlabšanu un nomierināšanos.

Psihoanalīze kļuvusi tik ietekmīga tieši divu tās dibinātāju – Zigmunda Freida un Karla Gustava Junga – ideju dēļ. Filmā aizraujoši parādīta šo ideju rašanās un attīstība divu ievērojamu zinātnieku draudzības un sāncensības apstākļos, liekot arī skatītājiem domāt par to, kā skaidrot cilvēku un dziņas, kas viņā valda. Un, vai tās izprotot, paši zinātnieki stāv kaislībām pāri? Tas viss „Bīstamo metodi” veido par smalku cilvēka dabas pētījumu, ko meistarīgi pārrauga izcilais režisors Deivids Kronenbergs.

Filma nominēta Zelta Globusa balvai, Venēcijas kinofestivāla godalgai un saņēmusi piecas prestižās „Genie” balvas.

A Dangerous Method. Lielbritānija/ Vācija/ Kanāda/ Šveice, 2011. g.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV