Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Pirmizrādi piedzīvos „Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija”

Easyget.lv, 01.11.2013. 09:30

14. novembrī plkst. 18:30 kino Splendid Palace pirmizrādi piedzīvos režisores Agitas Cānes-Ķīles dokumentālā filma „Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija”
Pirmizrādi piedzīvos „Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija”

Šogad Gunāra Pieša leģendārā filma “Pūt, vējiņi!” pārkāpj 40 gadu slieksni.

Filma “Pūt, vējiņi!” ir pirmais un vienīgais latviešu kino mēģinājums ekranizēt kādu no Raiņa darbiem. Tas bija lemts režisoram Gunāram Piesim, cilvēkam ar smagu raksturu un sarežģītu radošo likteni. Daudziem tā gada karstā vasara filmas uzņemšanas laukumā kļuva neaizmirstama uz mūžu: kādam ar uzplaukušu mīlestību, kādam ar mākslas brīnuma apjausmu, vēl kādam ar nervu sabrukumu...

Komponista Imanta Kalniņa filmai radītā mūzika iedvesmoja un radīja ekstāzi filmēšanas laukumā. Abu scenāristu Gunāra Pieša un Imanta Ziedoņa nesaskaņas par Raiņa idejām pārauga atklātā konfliktā. Kino skatītāji Esmeraldu Ermali, Ģirtu Jakovļevu un Astrīdu Kairišu filmas tēlos ir kanonizējuši, bet cīņas par vienīgo pareizo aktieru izvēli, tolaik izvērsās valsts mērogā ar asarām, salauztām sirdīm un liktenīgiem lēmumiem..., bet filma kļuva par notikumu.

Agitas Cānes-Ķīles un Dairas Āboliņas dokumentālā filma “Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija” izseko filmas uzņemšanas gaitai, balstoties uz arhīvu dokumentiem, filmu materiāliem un cilvēku liecībām, kas pārvērš šo stāstu par kinovēstures trilleri ar laimīgām beigām. Filmu producē studija “Visio”.

Ieeja: 2.50 Ls (3.56 EUR), skolēniem, studentiem un pensionāriem - 2.00 Ls (2.85 EUR).

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV