Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Eiropas zinātnieki Rīgā diskutēs par I Pasaules kara mantojumu

Easyget.lv, 06.11.2013. 09:15

12. novembrī kinoteātrī Splendid Palace norisināsies starptautisks „Pagrieziena punkts – pirms un pēc I Pasaules kara, vēsture un mūsdienas. Latvija un Eiropa”, kas veltīts cilvēces domas un varas attiecību paradigmas maiņai, ko Eiropā aizsāka I Pasaules karš.
Eiropas zinātnieki Rīgā diskutēs par I Pasaules kara mantojumu

Foruma ietvaros tiks demonstrēta režisora Riharda Osvalda 1930.gada Berlīnē uzņemtā melnbaltā filma „1914. Pēdējās dienas pirms pasaules kara”, kas rekonstruē Pirmā pasaules kara izcelšanos. Filmas darbība norisinās dažas nedēļas pirms Pirmā pasaules kara sākšanās.

„Filmā redzams I pasaules kara atspoguļojums un atsauces literatūrā, avīzēs, kino, radio. Filma risina aktuālās varas problēmas – antisemītismu, uniformu kultu u.c. Šodien, noskatoties filmu, mēs varam izvērtēt – ko īsti var kino kā māksla pateikt par vēstures notikumu tik īsu posmu (15 gadus) pēc fakta. Tā ir iespēja arī mūsdienu acīm paraudzīties uz mūžīgi aktuāliem varas, kara un indivīda attiecību jautājumiem,” par filmu stāsta Rīga 2014 Mākslinieciskās padomes un tematiskās līnijas „Brīvības iela” kurators Gints Grūbe.

Filma „1914. Pēdējās dienas pirms pasaules kara” sākas ar atentātu pret Austroungārijas troņmantnieku un viņa sievu 1914.gada 28.jūnijā Sarajevā. Atentāta rezultātā viņi abi iet bojā, uz ko Austrijas armija un ārlietu ministrs pieprasa atbildēt ar karu. Toreizējais ķeizars Francis Jozefs to sākumā vēlas novērst, taču pēc Vācijas reihskanclera piedāvājuma palīdzēt Austrijai un Serbijas vēršanās pēc krievu atbalsta viņš dod savu piekrišanu.

Ieeja forumā bez maksas. Reģistrēšanās dalībai forumā līdz 7.novembrim, zvanot 67043639 vai atrakstot uz riga2014@riga2014.org. 

2014.gadā apritēs tieši 100 gadi kopš I Pasaules kara sākuma, kas vienlaikus aizsāka būtisku pagrieziena punktu visās līdzšinējās dzīves sfērās, tostarp, ekonomikā, arhitektūrā, mākslās un zinātnes sasniegumos. Rīga kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsēta trešajā starptautiskajā forumā diskutēs par šiem jautājumiem, iezīmējot vienu no 2014.gada programmas tematiskajām līnijām „Brīvības iela”. Tādējādi ar Rīga 2014 tematisko līniju „Brīvības iela” tiek ikviens aicināts domāt par cilvēka iekšējo brīvību, tās simboliskajām attiecībām un spēli starp varu un cilvēku, kas ir arī Rīgas centrālās ielas – Brīvības ielas – spoguļattēls 20.gadsimta varu peripetijām un cilvēku likteņiem.

Foruma darba valoda būs latviešu, angļu un vācu (tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā), kas būs skatāms arī tiešraidē kultūras portālā www.riga2014.org. Filmas „1914. Pēdējās dienas pirms pasaules kara” demonstrēšana notiks sadarbībā ar Gētes institūtu.

Foto: Kadrs no filmas „1914. Pēdējās dienas pirms pasaules kara”. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV