Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Tukuma galerijā "Durvis" atklās izstādi „Ķirši ziemā”

Easyget.lv, 06.11.2013. 09:54

9. novembrī plkst. 12.00 galerijā "Durvis", Brīvības laukumā 21, Tukumā, tiks izstādes atklāta gleznotājas Olitas Ģērmanes un tēlnieka Stefana Močuļska darbu izstāde "Ķirši ziemā", informē Tukuma muzeja pārstāve Gundega Rugāja.

Olitai Gulbei-Ģērmanei šī ir jubilejas izstāde. Gleznotājai 16. decembrī aprit 60. Izstādēs piedalās kopš 1975. gada gan Latvijā, gan ārvalstīs. Viņas darbi atrodami gan Latvijas muzejos, gan privātkolekcijās Latvijā, Zviedrijā, Somijā, Dānijā, Izraēlā, Francijā, Ķīnā, Krievijā, ASV un citur. 

Māksliniece dzīvo Bigauņciemā un tiešās dabas tuvuma iespaids jūtams arī viņas gleznās: "Es neredzu tīras krāsas, bet toņus. Kāds varbūt redz sarkanu un zilu, bet šīm krāsām taču ir tik daudz noskaņu", saka māksliniece. "Man bija labs skolotājs - Bruno Celmiņš. Es pie viņa mācījos trīs gadus. Kad vasarā vēlējos gleznot zilas debesis, viņš man vaicāja: vai redzi, cik tajā zilumā ir daudz dzelteno toņu? Viņš nekad neļāva lietot arī tīru melnu krāsu, bet sajaukt to no zilās un brūnās. Tas mani ļoti iespaidojis. Arī balts nekad nav pavisam balts". Māksliniece brauc gleznot ķiršu kokus aizlaistos dārzos, kur tie ir dārznieka rokas neskarti- dabīgi, trausli, izteiksmīgi. Bez gleznām ar ziemas tematiku izstādē būs redzamas arī dažas klusās dabas.

„Viņas skats uz pasauli ir mierīgs, dabas vērojumu apdvests. Modernās civilizācijas atribūtika viņas darbos gandrīz neienāk, taču viņa nav konservatīva, jo vienmēr nes sevī mūsdienu cilvēka garīgos meklējumus, kas vienlīdz ir gan seni, gan pārsteidzoši jauni,” par mākslinieces daiļradi saka mākslinieces dzīvesbiedrs gleznotājs Andrejs Ģērmanis.

Stefans Močuļskis ir tēlnieks, keramiķis, daudzpusīgs mākslinieks, kurš prot filigrāni veidot skulptūras pielietojot visdažādākos materiālus - akmeni, bronzu, plastmasu, šamotu. Māksliniekam ir laba materiāla izjūta un radoša izdoma. "Ar Stefanu mēs esam draugi un mūsu darbi labi izskatās kopā. Mēs viens otram netraucējam un tāpēc ar prieku aicinu viņu piedalīties manās izstādēs. Man patīk Močuļska darbi, viņš ir savādnieks, nav klasisks, viņš ir tāds kāds viņš ir," par tēlnieku saka Olita Gulbe- Ģērmane.

Abiem māksliniekiem ļoti tuva ir daba un viss, kas saistīts ap to. Kā viņi paši atzīst - "daba ir lielākais mākslinieks." Jau iepriekš bijušas vairākas kopizstādes Jūrmalā.

Izstāde galerijā "Durvis" skatāma līdz 19. decembrim. Ieeja bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV