Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Notiks Pasaules Filozofijas diena

Easyget.lv, 15.11.2013. 09:46

Arī šogad 21. novembrī Latvijas Universitātē tiks svinēta Pasaules Filozofijas diena ar programmu, kurā piedalīties aicināts ikviens interesents.
Notiks Pasaules Filozofijas diena

Izceļot Latvijas Republikas 95. jubileju, notiks filozofiska diskusija «Filozofi runā! Atmoda - ideāli un sasniegtais», kurā runās atmodas laika dalībnieki, filozofijas studiju absolventi. Dienas otrajā daļā paredzēta filoloģes Agneses Gailes-Irbes lekcija par Aristoteļa «Valstslietas» bilingvālās tulkošanas metodi, politiskās terminoloģijas pārnesumu latviešu valodā, piedāvātais tās pamatojums un problemātika, ko rada ne tikai konkrētu terminu atveidošana, bet arī tādu jēdzienu kā "sabiedrība" vai "tiesības" lietošana tulkojumā. Īpaši Filozofijas dienai tiks piedāvāts bezmaksas seanss filmai par vienu no nozīmīgākajām 20. gs. Eiropas filozofēm «Hanna Ārente». 

Programma 21. novembrī:

  • 12:00 LU Mazā Aula (Raiņa bulvāris 19). Filozofiska diskusija «Filozofi runā: Atmoda, ideāli un sagaidītais». Piedalīsies filozofijas studiju absolventi: Amanda Aizpuriete, Vilnis Zariņš, Egīls Baldzēns, Solveiga Krūmiņa - Koņkova u.c. 
  • 14:30 LU Mazā Aula Filoloģes Agneses Gailes-Irbes lekcija par Aristotela «Valstslietas» bilingvālās tulkošanas metodi, problemātiku, piedāvātā politiskās terminoloģijas pārnesuma latviešu valodā pamatojumu. 
  • 17:00 LU Ekonomikas un vadības fakultāte, 510. telpa (Aspazijas bulvāris 5). Filma «Hanna Ārente» (2012). Ieeja bez maksas. Priekšvārdi, diskusija, filosofijas studentu, absolventu un interesentu tikšanās. 

Filozofijas diena 2013. gadā notiks, pateicoties LU Vēstures un filozofijas fakultātes studentu iniciatīvai un personīgajiem ziedojumiem.

Pasaules Filozofijas diena tiek svinēta UNESCO dalībvalstīs kopš 2002. gada, novembra trešajā ceturtdienā. Filozofu, studentu, izglītības un kultūras iestāžu rīkotie pasākumi visā pasaulē izceļ filozofiskas domas nozīmi ikviena cilvēka ikdienā un sabiedrības procesos, veicinot šīs nozares pieejamību un izpratni par to. Filozofijas dienas mērķis ir iedrošināt visas pasaules cilvēkus dalīties ar savu filozofisko mantojumu un būt atvērtiem jaunām idejām, kā arī iedvesmot sabiedrību uzsākt debates starp intelektuāļiem un pilsonisko sabiedrību par laikmeta izaicinājumiem. Latvijā Pasaules filozofijas dienai veltīti pasākumi tiek rīkoti kopš 2003. gada Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV