Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Šonedēļ “Totaldobže” mākslas centrā

Easyget.lv, 26.11.2013. 09:03

Laikmetīgā māksla, mūzika, deja un garšīgas vakariņas 29. un 30. novembrī VEF teritorijā.
Šonedēļ “Totaldobže” mākslas centrā

Piektdien, 29. novembrī

Plkst. 19.00 skateboarding inventāra veikalā “Clockwise” VEF skeitparkā tiks atklāta dizaineres Nami (Azerbaidžāna) apgleznoto skateboard dēļu izstāde.

Plkst. 20:00 mākslas centra “Totaldobže” multifunkcionālajā koncertzālē (1. stāvā) notiks Bergenas Mākslas akadēmijas studentu instalāciju izstādes “Neklātbūtnes novēršana” (Destroying the zero presence) atklāšana. Izstāde būs apskatāma tikai vienu nedēļu – līdz 6. decembrim, katru dienu no 12.00-20.00, izņemot svētdien un pirmdien.

Izstāde ir jaunas sadarbības sākuma aizmetnis. Paredzēts uzsākt neakadēmisku sadarbību starp Mākslas akadēmijām Rīgā un Bergenā, izmantojot mākslas centru “Totaldobže” kā platformu studentu eksperimentiem neakadēmiskā vidē, kas rezultētos ar lielāka apjoma izstādi pēc gada vai pat ilgāka laika posma, kā arī vairākām apaļā galda diskusijām par Latvijas un Norvēģijas sadarbības attīstīšanu nākotnē laikmetīgās mākslas jomā.

Piecu dienu laikā pieci Bergenas Mākslas un Dizaina akadēmijas studenti Alexandru Raevschi (Moldāvija), Nishida Hidemi (Japāna), Egil Paulsen (Zviedrija), Lasse Arikstad (Norvēģija), Gabriel Nils Edvinsson (Zviedrija) veido savas mākslas instalācijas, izmantojot gan uz vietas atrodamus materiālus, gan iepriekš radītus mākslas darbus.

Ieeja izstādē ir bez maksas.

Plkst. 22.00 “Totaldobže” mākslas centra mazajā zālē notiks džeza un funk mūzikas koncerts, kurā piedalīsies “Funcoolio”, “YUMiJAM” un “S&T Syndicate”.

Galerijā “Ziema” līdz 22. novembrim apskatāma Ilzes Aulmanes izstāde “Mīkstulis”.

“Totaldobže” mākslas centra kafejnīcā izsalkušie varēs izbaudīt karstas un garšīgas vakariņas.

Sestdien, 30. novembrī

Plkst. 20.00 mākslas centra „Totaldobže” multifunkcionālajā koncertzālē notiks pasākums laikmetīgās mūzikas un dejas gardēžiem – „Melno Caurumu” kombinētā performance.

Projekta „Melnie caurumi” kombinētās performances notiek neregulāri un spontāni. To laikā mākslinieki, iedarbojas uz dažādām cilvēka uztveres maņām, kārtojot skaņas, kustības, vārdus vai gaismu, un radot īpašu atmosfēru – melnā cauruma turbulenci, kurā skatītājs var izkļūt ārpus realitātes, vai tieši otrādi, ienirt tajā dziļāk.

30. novembra „Melno caurumu” kombinētajā performancē piedalīsies amerikāņu laikmetīgās dejas pārstāve Elizabete Viljamsa un komponists Ričards Kamerons Volfs. Komponista pirmatskaņojumus dzirdēsim Ilzes Zvaigznekalnes (klavieres), Rūtas Īzākas (flauta) un Jāņa Paula (čells) izpildījumā, savukārt Elizabete Viljamsa izmantos bijušās rūpnieciskās telpas augsto griestu priekšrocības un izpildīs tehniski sarežģīto, un Rīgā reti sastopamo, aero-deju.

Komponists Ričards Kamerons Volfs (Richard Cameron Wolfe) rada mūziku sākot no akadēmiskās kamermūzikas beidzot ar kompleksām starpdisciplinārām formām, sadarbojoties galvenokārt ar dejotājiem, kā arī vizuālajiem māksliniekiem. Katrs jauns viņa darbs rada un veido citu estētiku. Nepastāv viens konkrēts Ričarda Kamerona Volfa koponēšanas stils, tomēr tas nenozīmē, ka viņa darbi būtu eklektiski. Katra nākamā radīšanas situācija piedāvā jaunu komponēšanas tehniku. Katra jauna darba komponēšana sākas no nulles punkta un tā struktūra tiek veidota atbilstoši. 27 gadus Ričards ir dzīvojis Ņujorkā, Manhetenā un veidojis tur vairākus simtus darbu sadarbībā ar laikmetīgajiem dejotājiem, horeogrāfiem vai retāk – vizuālajiem māksliniekiem. 23 gadu garumā viņš ir mācījis izpratni par skaņu, skaņdarbu un mūziku topošajiem laikmetīgās mākslas dejotājiem Ņujorkas universitātē, no kuriem daudzi pašlaik atrodas laikmetīgās dejas elitē dažādās pasaules malās.

Ričardam Kameronam Volfam šī nebūs pirmā sadarbība ar Totaldobže mākslas centru un latviešu akadēmiskās mūzikas izpildītājiem. Pirms gada mūsdienu foruma “Baltā Nakts” ietvaros “Totaldobže” multifunkcionālajā koncertzālē notika vērienīga starpdisciplināra performance “Portāls”. Komponists bija izveidojis struktūru, kurā tika iekļautas īpaši šim pasākumam komponētas muzikālas partitūras, paredzot vietu arī mūziķu improvizācijām. Komponists pats arī vadīja mēģinājumus un iesaistīja Trišas Braunas Dejas kompānijas (Trisha Brown Dance Company) dejotāju Lea Morisoni no Ņujorkas, uzticot viņai performances horeogrāfiju. “Portāls” bija viena no projekta “Melnie caurumi” aktivitātēm un tas bija pirmais pasākums topošajā Totaldobže multifunkcionālajā koncertzālē.

Elizabete Viljamsa (Elizabeth Williams) ir Floridā dzimusi māksliniece, kura studējusi laikmetīgo deju, baletu, horeogrāfiju, improvizāciju, mūziku, teātra mākslu, jogu un anatomiju. Viņai saistoši šķiet integrēt dejas, teātra un mediju elementus cirka pasaulē, kas aizrauj ar graciozitāti, spēku un drāmu aerodejotājas sniegumā – tas ir jāredz! Aerodejas priekšnesumi viņas izpildījumā ir unikāli, tie ir ekspresīvi un izteikti estētiski. Pēdējos gados māksliniece pievērsusies tieši šai nodarbei, pārceļoties no Ņujorkas uz Berlīni, kur regulāri uzstājas pēdējos deviņus gadus.

Pasākums ir eksperimentāls un īsā laika sprīdī var radīt kā patīkamas sajūtas, tā diskomfortu. Aptuveni 60 minūšu garumā, māksliniekiem uzstājoties vienam pēc otra, radītie darbi reizēm pārklāsies, reizēm izpletīsies telpā pilnīgā klusumā, tāpēc skatītāji aicināti uztvert notiekošo, saglabājot maksimālu klusumu, bez vajadzības nesarunājoties un nepārvietojoties telpā līdz performances beigām.

„Melnie caurumi” ir starptautisks starpdisciplinārs laikmetīgās mākslas projekts, kura ietvaros Totaldobže mākslas centrā notiek dažādas strukturētas aktivitātes, kas vērstas uz jaunu mākslas darbu radīšanu un producēšanu. Tā ietvaros notiek improvizācijas, kombinētās performances, radošās darbnīcas, kā arī eksperimenti un testi Totaldobže laboratorijā.

“Totaldobže” mākslas centra kafejnīcā izsalkušie varēs izbaudīt karstas un garšīgas vakariņas.

Ieeja 3 LVL vai 5 dobžiki.

Foto: Publicitātes foto

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV