Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Bezmaksas kino seansos - „Pirmie” un „Bērni no Amerikas viesnīcas”

Easyget.lv, 26.11.2013. 14:09

ES māja ikvienu interesentu 2. un 12. decembrī aicina apmeklēt bezmaksas kino vakarus.

2.decembrī pulksten 17:30 „Pirmie”

Latviešu režisora Kaspara Gobas filma „Pirmie”. Latvijā, vienā no jaunajām ES dalībvalstīm, dzīvo salīdzinoši maz melnādaino cilvēku, un arī iespaidīga bēgļu plūsma valsti vēl nav sasniegusi. Visiem bija milzu pārsteigums, kad 2006. gada vasarā septiņi somāļu bēgļi ieradās Latvijas galvaspilsētā Rīgā. Bēgļi gadu bija pavadījuši nelegālo imigrantu centrā, un Latvijas valstij vairs nebija plāna, ko ar somāļiem iesākt, tādēļ viņi nonāca uz ielas – bez dokumentiem, bez iztikas līdzekļiem, bez valodas zināšanām, bez iespējām pamest Latviju. Divi no viņiem bija nepilngadīgi. Dokumentālā filma „Pirmie” parāda, ka globālajam multikulturālisma, etniskās daudzveidības un iedzīvotāju migrācijas pieaugumam nav gatava ne Latvijas valsts, ne sabiedrība.

Pirms filmas seansa apmeklētājiem būs iespēja tikties ar filmas producenti Ievu Gobu un MEDIA Desk informācijas centra vadītāju Leldi Ozolu. Filma tapusi 2013.gadā, un tās pirmizrāde notika šī gada 27.augustā LTV1 kanālā. Filma būs skatāma latviešu valodā.

12.decembrī pulksten 17:30 „Bērni no Amerikas viesnīcas”

Lietuviešu režisora Raimunda Baņoņa filma „Bērni no Amerikas viesnīcas”. Filma stāsta par lietuviešu „hipiju” paaudzi, par laiku, kad Kauņā ar benzīnu sevi aplēja un aizdedzināja Roms Kalanta, kad sākās mākslinieku emigrācija, kad kļuva aktīvāka slepeno dienestu darbība. Filma atklāj, kā dzīvoja ne tik senā, bet mūsdienu jaunatnei nesaprotamā pagātnē – padomju gados, kad par katrs sapnis varēja beigties milicijas nodaļā. Pašas nevainīgākas lietas – mīlestība uz mūziku un rietumos populāru grupu ierakstu klausīšanās tika uztverta kā protests pret politisko sistēmu.
Filma uzņemta 1990.gadā un ir viena no populārākajām lietuviešu filmām. Filma būs skatāma lietuviešu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodās.

Atgādinām, ka 28. novembrī plkst. 17:30 tiks rādīta Režisora Pītera Bačo (Péter Bacsó) 1969.gadā uzņemtā filma „A tanú” - ir satīriska komēdija, kas stāsta par komunisma laiku Ungārijā pēc Otrā Pasaules kara. Šī filma, kas savulaik tika aizliegta uz vairāk nekā desmit gadiem, kļuvusi par vienu no Ungārijas kulta filmām, kas izpelnījusies lielu kritiķu atzinību. 1981.gadā filma tika demonstrēta arī Kannu Kino festivālā.

Filmas notikumi risinās Rakoši (Rákosi) valdīšanas laikā, un filmas galvenais varonis ir vienkāršs cilvēks Jozefs, kas ikdienā strādā par slūžu uzraugu. Jozefs tiek noķerts par savas cūkas nogalināšanu, kas tajā laikā bija aizliegts, taču tā vietā, lai saņemtu bargu sodu, viņš tiek iecelts nozīmīgā amatā komunistiskajā valdībā. Un tā sākas viņa piedzīvojums ar sarežģīto komunisma laika valdību. Lai gan seko viena izgāšanās pēc otras, Jozefs arvien tiek paaugstināts amatā, līdz brīdim, kad viņam tiek lūgts izdarīt pakalpojumu…

Tā kā vietu skaits ir ierobežots, aicinām interesentus pieteikties jau iepriekš, rakstot uz e-pasta adresi esmaja@esmaja.lv vai zvanot pa tālruni 67085445.

Atgādinām, ka visi pasākumi ES mājā ir bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV