Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Latviešu filmu vakaru ciklā "Diagnoze – kino" tiks demonstrēta īsfilmu programma "Jūrmala – Rīga"

Easyget.lv, 03.12.2013. 13:45

Ceturtdien, 5. decembrī, plkst. 18:30 LKA Rīgas Kino muzejā notiks latviešu filmu vakars ciklā „Diagnoze – kino“, piedāvājot īsmetrāžas dokumentālo filmu programmu „Jūrmala – Rīga“.
Latviešu filmu vakaru ciklā "Diagnoze – kino" tiks demonstrēta īsfilmu programma "Jūrmala – Rīga"

Programmā iekļautas trīs 1940.-60.gadu periodā tapušas filmas. Tas būs dokumentāls materiāls par Jūrmalas un Rīgas vizuālo tēlu tajā laikā, un liecība par filmēšanas paņēmienu maiņu, informē Kino muzeja kuratore Zane Balčus.

Aleksandra Jevsikova filma „Rīgas Jūrmala“ (1946) ļaus ielūkoties pēckara laika cilvēku ikdienā saulainajā vasaras sezonā, kad sestdienās rīdzinieki dodas uz Jūrmalu sauļoties. Filmā redzama Ķemeru sanatorija ar tur piedāvātajām procedūrām, bērnu izklaides liedagā, balle un citas ainas no atpūtnieku dienas. Hermaņa Šuļatina filmā „Rīgai 750 gadi“ (1951) fiksēti pilsētas jubilejas notikumi ar tam laikam neiztrūkstošu ideoloģijas klātbūtni. Savukārt Aloiza Brenča „Mana Rīga“ (1960) būs jau personiskāks stāsts par pilsētu un divdesmitgadīgiem rīdziniekiem, filmā būtiska nozīme scenārista Viktora Lorenca uzrakstītajam filmas aizkadra tekstam un operatora Vladimira Gaiļa kamerai.

Seansa kopējais garums aptuveni 60 minūtes.

Programma turpmākajiem mēnešiem: 9. janvārī operatora Valda Kroģa (1934-1994) 80 gadu jubilejai veltīta programma, 6. februārī – režisores Lailas Pakalniņas studiju gadu filmas.

Seanss notiek: LKA Rīgas Kino muzejā, Peitavas ielā 10/12, Vecrīgā (ieeja no Alksnāja ielas). Ieeja: 1 Ls, Latvijas Kinematogrāfistu savienības biedriem, kino profesionāļiem, Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem un personālam bez maksas.

Foto: „Mana Rīga“, rež. Aloizs Brenčs, 1960. Foto (c) Ivars Seleckis, no LKA Rīgas Kino muzeja krājuma

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV