Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Kafejnīcas lieta trīs turpinājumos izstādēs Ūmeo

Easyget.lv, 19.12.2013. 10:41

Māklinieces Ieva Kraule, Darja Meļņikova, Evita Vasiļjeva Ūmeo atklās izstāžu ciklu Virsbūve (Hanging Above).

Sekojot kamergalerijas Vita Kuben uzaicinājumam, divu Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014 - Rīgas un Ūmeo – laikā no janvāra līdz aprīlim Zviedrijas pilsētā Ūmeo norisināsies latviešu mākslinieču – Evitas Vasiļjevas, Ievas Kraules und Darjas Meļņikovas personālizstāžu cikls trīs epizodēs. Pirmā no atklāšanām jau 24.janvārī.

Un kas notiktu, ja šo sienu nojauktu? - Kaut kur aiz reģipša plāksnēm atklātos slavenā padomju mākslinieka sienu gleznojums. Tajā atveidotās lauku daiļavas veikliem krāsu triepieniem darinātās acis būs redzējušas Rīgas naktsdzīves sulīgākās epizodes. Pazīstamais dzejnieks šeit, dēmonu vajāts, reiz saplēsis savu pirmo dzejoli sīkās driskās, kas kā pirmais sniegs sasnidzis pie viņa kājām. Kāds vienmēr cienījams politiķis te draudējis nogalināt sāncensi cīņā par efektīgās krodzinieces sirdi. Un tautā mīlētais mākslinieks še, savulaik klusi nolīdis stūrī un apkārtējās uzdzīves netraucēts, radījis skici šedevram, kas tagad karājas pie muzeja sienas. Paslēpta no acīm, šī aina atklājusies, vien pateicoties kāda nevīžībai vai slinkumam.

Šis ir stāsts par pazaudēto sevi, kas ikvienu normālu situāciju tiecas pārtulkot tās pagātnes un tagadnes nosacījumu savstarpēji pārklājošos lasījumos. Mēs tiecamies šo motīvu iedzīvināt, lai izjustu ar to radniecību, un to un sevi šodienā pamatotu; un tā kā kāds vienmēr ir pirms tevis, svarīgo var saglābt, vien izmantojot viņu mūsu pašu izpirkšanai.

Izstāžu grafiks:

  • 24. janvāris – 22. februāris, 2014 – Evita Vasiļjeva
  • 28. februāris – 29. marts, 2014 – Ieva Kraule
  • 4. aprīlis – 3. maijs, 2014 – Darja Meļņikova

Izstāžu kuratores: Zane Onckule un Maija Rudovska. Izstādes organizē kim? Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar galeriju Vita Kuben, Ūmeo.

Vita Kuben, galerija Norlandes Operas (NorrlandsOperanm Ūmeo, Zviedrija) ēkā virs 1. stāva restorāna tika atvērta 2002. gadā skaņas, video un performances mākslas prezentēšanai. Galerijas programmas veidošanai divreiz gadā tiek aicināti vieskuratori, kas pārstāv ļoti atšķirīgas vides un pozīcijas.

Evita Vasiļjeva (1985) absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācija nodaļu, turpina studijas Gerita Rietvelda akadēmijā Tēlotājmākslas katedrā. Kopš 2009. gada piedalās grupas izstādēs, to vidū “Indian Summer” Gallery Fons Welters (2013), "Visions of Gertrude" Slag op het Slaag (2013), "Chinese Restaurant" Retort (2012), kā arī grupas izstādēs Rīgā – "Cēloņi un sekas" kim?(2010), "NOMA 00-10" (2009). Jaunākā personālizstāde - “Paralēle vertikālei” kim? Laikmetīgās mākslas centrā 2013.gada. maijā.

Ieva Kraule (1987) studē Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā. Strādā dažādos medijos. 2012. gadā galerijā “Bastejs” bija skatāma mākslinieces pirmā personālizstāde “Sengaidītas brīvdienas pie fiktīvu atmiņu bezdibeņa”, savukārt š.g. Jūlijā/Augustā kim? Laikmetīgās mākslas centrā bija skatāma Ievas Kraules personālizstāde “11 no 10”.

Darja Meļņikova (1984) absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu. Iepriekšējo sadarbības projektu vidū – „Jūra, kas jauns?”, Rauma Biennale Balticum 2010, dalība grupas izstādē Malmö Konsthall (Zviedrija) 2013.g. Maijā. Personālizstāde „Jaucot līnijas, kārtojot kaudzes” bija apskatāma kim? Laikmetīgās māksals centrā 2011. gadā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV