Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Ņujorkā atklās latviešu mākslinieces Oļas Vasiļjevas personālizstādi „Jargot”

Easyget.lv, 19.12.2013. 10:46

No 25. janvāra līdz 15. martam Ņujorkas mākslas telpas Art in General sestā stāva galerijā būs apskatāma Oļas Vasiļjevas personālizstāde „Jargot”, kas turpina Art in General un kim? Laikmetīgās mākslas centra sadarbību, aizsāktu veidojot Latvijas paviljona ekspozīciju 55. Starptautiskajā Venēcijas mākslas izstādē.
Ņujorkā atklās latviešu mākslinieces Oļas Vasiļjevas personālizstādi „Jargot”

„Jargot” ir jauna Oļas Vasiļjevas skulpturāla instalācija, kas izvērš mākslinieces pētījumus domas neskaidrību, valodas un objektu attiecību laukā. Jargot ir sintakses metafora, kuru apdzīvo atkal un atkal sastopamas zīmes, kas nemanāmi pārvietojas starp skulptūru, balstu un izrādi. Tā veido kodētu dialogu, piepildītu ar pus-apzinātām runas kļūdām, nenoslēgtām frāzēm, karikatūrām un mājieniem. Tā nav par noteiktiem objektiem vai subjektiem, bet gan rod sevi pa vidu starp tiem.

Ar Jargot tiek pludinātas kategoriju robežas, veidojot nozīmju, ietekmju, mīklu un kāda slepena runas paveida tīklojumu. Instalāciju galerijā Art in Genral gatavojas apdzīvot dažādi tēli, iemiesojoties skulptūru, interjera objektu, skaņas, video un gaismas, kā arī to savstarpējo lomu un modu formā, oscilējot starp fizikālo un dažkārt netaustāmo, iedomāto.

Izraisot pārdabisku nomoda sapņu realitāti, Jargot padara taustāmus izolētus žestus un absurdu, kas var tikt pieredzēts tikai iemigušā prātā. Vēl pirms viss ir sācies, Jargot pasteidzas piebilst par interpretācijas vaļību un kādu galējo nozīmi, kas ar nolūku ir atstāta atklāta.

Oļa Vasiļjeva ir māksliniece no Ventspils, kas dzīvo un stādā Amsterdamā, kur 2013. gadā tikusi nominēta prestižajai Romas balvas (Prix de Rome). Oļa Vasiļjeva strādā ar video, tēlniecību, mūziku un tekstiem, viņas darbos vērojamas plašas atsauces uz daiļamatniecību, mūziku, subkultūrām un literatūru. Māksliniece ir mākslas kolektīva The Oceans Academy of Arts dibinātāja un OAOA žurnāla izdevēja.
Nesenāko projektu vidū minamas solo izstādes Prix de Rome, de Appel, Amsterdamā, Nīderlandē (2013); Cinq à sept, kim? Laikmetīgās mākslas centrā, Rīgā, Latvijā (2013); OAOA Vestibule, Galerie van Gelder, Nīderlandē (2012).

Oļas Vasiļjevas darbi ir tikuši iekļauti sekojošās grupas izstādēs - What Were You Expecting, Mr. Milquetoast, a Plot?, Badischer Kunstverein, Karlsrūe, Vācija (2014); Fusiform Gyrus, Lisson Gallery, Londona, Lielbritānija (2013); Material Information, Bergen Kunstmuseum, Bergena, Norvēģija (2012).

Foto: Oļa Vasiļjeva. Dārgais Jargot. Skice, 2013. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV