Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Scenogrāfs Jānis Jansons: Operete „Klīvija” ir kā viegls lidojums

Easyget.lv, 08.01.2014. 10:26

Rīgas muzikālais teātris turpina darbu pie Niko Dostāla romantiskās operetes „Klīvija” jauniestudējuma. Izrādes scenogrāfs Jānis Jansons atgādina, ka operete neieslīgst drūmās krāsās, bet dāvā prieku.
Scenogrāfs Jānis Jansons: Operete „Klīvija” ir kā viegls lidojums

Stāstot par darbu pie izrādes, scenogrāfs Jānis Jansons uzsver: „Savulaik man bija iespēja kopā ar izrādes režisoru Induli Smiltēnu strādāt vecajā Operetes teātrī, tāpēc šobrīd, atgiezties pie sirdsmīļotā operetes žanra man ir īpaši liels prieks. Pirmo reizi lasot „Klīvijas” libretu, man bija jāsmejas – nodomāju, ka kaut kas šajā izrādē ir tāds, kas aizrauj. Režisors un dramaturgs Indulis Smiltēns, veidojot operetes "Klīvija" iestudējumu, ir veiksmīgi tuvinājis oriģinālos „Klīvijas” notikumus mūsdienu situācijai, parādot, kā politiķi ar lētiem trikiem apmāna tautu, kas pati to nepamana, bet priecājas par nevērtīgiem niekiem. Izrādes darbība norisinās siltajās zemēs – tur kur aug kaktusi, vīri dzer tekilu un šaudās ar pistolēm un valda karstas jūtas. Operete pati ir tāda, kas neieslīgst drūmās krāsās, un arī šis stāsts ir kā viegls lidojums. Šo noskaņu vēlējos uzburt izrādes scenogrāfijā.”

Rīgas Muzikālajā teātrī topošais operetes "Klīvija" jauniestudējums tā radošajai grupai ir aizraujošs mīlestības darbs skaistajā, publikas mīlētajā operetes žanrā. Izrādes režisors un dramaturgs Indulis Smiltēns, veidojot operetes "Klīvija" iestudējumu, vēlas radīt multimediālu skatuves mākslas darbu ar Niko Dostāla mūziku, Agra Daņiļeviča kustību horeogrāfiju, Jāņa Jansona scenogrāfiju, kas iekļauj un papildina mākslinieku tēlojumu, mūsu laika noskaņām atbilstošā intonācijā. Iestudējums uzrunās skatītāju tieši šodienas situācijā, risinot mūžīgos ego izaicinājumus, savstarpējo attiecību nianses un personības veidošanās noslēpumus. Caur smeldzīgu un draisku humoru skatītāji varēs identificēt cilvēciskās vājības un netikumus, bet, kā operetes žanrā pienākas, problēmas tiks atrisinātas un pozitīvais, godīgais triumfēs.

Jauniestudējumā piedalās izcils un Latvijā iemīļots mākslinieku ansamblis – Klīvijas lomā iejutīsies šobrīd Francijā dzīvojošā un pasaulē koncertējošā Silga Tīruma un atzītās latviešu operdziedātājas Sonora Vaice un Inga Šļubovska, viņu skatuves partneri būs skatītāju iemīļotie mākslinieki – Ingus Pētersons un Nauris Indzeris. Kopā ar viņiem izrādē piedalīsies Baiba Berķe, Marlēna Keine (Igaunija), Kārlis Rūtentāls, Emīls Kivlenieks, Juris Ādamsons, Jānis Kirmuška, Juris Strenga, Jānis Skanis, Zigurds Neimanis un Voldemārs Šoriņš, bet par izrādes krāšņumu rūpēsies operetes orķestris, koris un dejotāji.

Kopā ar režisoru Induli Smiltēnu jauniestudējuma radošajā komandā ir producente Agija Ozoliņa-Kozlovska, diriģents Guntars Bernāts, mākslinieciskais konsultants Jānis Kaijaks (seniors), scenogrāfs Jānis Jansons un horeogrāfi Agris Daņiļevičs un Vita Bekmane.

Operetes „Klīvija” jauniestudējuma pirmizrādes notiks 16. un 23. februārī kultūras pilī Ziemeļblāzma.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV