Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Prezentēs grāmatu par izcilo zviedru aktrisi Grētu Garbo

Easyget.lv, 13.01.2014. 13:18

Trešdien, 15. janvārī, plkst. 18.00 Ziemeļu Ministru padomes birojā notiks izcilajai zviedru aktrisei Grētai Garbo veltīts literārs pasākums.
Prezentēs grāmatu par izcilo zviedru aktrisi Grētu Garbo

Pasākumā tiks prezentēta zviedru rakstnieces Ellenas Matsones grāmata "Ziemas koks" (no zviedru valodas tulkojusi Marika Gintere) un kinozinātnieks Viktors Freibergs uzstāsies ar priekšlasījumu "Aktrise, kura nenovecoja".

Aktrise, kura nenovecoja

Cilvēkus nekas tik ļoti nevilina kā noslēpumi, un Grēta Garbo ir viena no kino vēstures valdzinošākajām ikonām. Pēc savas kino karjeras beigām viņa dzīvoja tik noslēgtu dzīvi, cik slavenai aktrisei tas iespējams, visvairāk no žurnālistiem slēpjot savu seju.

Tāpēc atmiņā ir tikai viņas neparasti pievilcīgā un skaistā seja, kurai laiks vairs nespēj nodarīt pāri. Ko nozīmē būt kino ikonai un kas viņai ļāva par tādu kļūt? Tie ir tikai daži jautājumi, uz kuriem meklēsim atbildes.

Pasākums notiks Ziemeļu Ministru padomes birojā Marijas ielā 13/3 (Berga Bazārs). Sakarā ar ierobežotu vietu skaitu, interesentus lūdz pieteikties pasākumam līdz 14. janvārim pa epastu ieva@norden.lv vai tālr. 67820089.

Grāmatā - trausls divu jaunu sieviešu dubultportrets

Neviens nepazīst Grētu Garbo tik labi kā Vendela Berga – meitene, kas kļuvusi par 20. gadsimta sākuma ekrāna zvaigznes pavadoni un privātsekretāri Holivudā. Vendela sargā Grētu no uzmanības, palīdz viņai parakstīt kontraktus un noguldīt naudu. Viņas abas dzīvo, strādā un ceļo – kopā ar Grētas mīļākajiem vai divatā.

Ir trīsdesmitie gadi, Grētas Garbo slavas uzplaukums. Viņa spēlē Annu Kristi, Matu Hari un karalieni Kristīnu. Tomēr viņa ir savas slavas gūstekne un sapņo atkāpties, gluži kā karaliene Kristīna atkāpās no troņa.

Atainojot Grētu Garbo, Ellena Matsone ir radījusi iespaidīgu un vienlaikus trauslu divu jaunu sieviešu dubultportretu. Vēl tuvāk piekļūt ikonai Garbo diez vai ir iespējams. Autore lieliski iedzīvina neparasti dziļus raksturus un emocijas, kas saved kopā romāna varoņus Holivudas kino zelta laikmetā.

Ellena Matsone, dzimusi 1962. gadā, ir laidusi klajā septiņus atzinīgi vērtētus romānus. Rakstniece saņēmusi virkni literāru balvu, ieskaitot Svenska Dagbladet literatūras balvu 1998. gadā un Selmas Lāgerlēvas literatūras balvu 2011. gadā.

Zviedru rakstniece Ellena Matsone radījusi smalki izjustu laikmeta drāmu, kas ierauj lasītāju burvīgā valodas plūdumā. Niansēts humors un oriģinālas metaforas aizved īstā literārā piedzīvojumā.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV