Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Rīga 2014 programmu raksturo stabilitāte un ilgtermiņš

Easyget.lv, 17.01.2014. 16:27

Eiropas kultūras galvaspilsētu programmu raksturo divi būtiski jēdzieni – stabilitāte un ilgtermiņš, kas ir iekļauti visā programmas saturā, uzrunājot starptautisko un vietējo mediju pārstāvjus, piektdien preses konferencē teica nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle.
Rīga 2014 programmu raksturo stabilitāte un ilgtermiņš

D.Čivle uzsver, ka stabilitāte, veidojot programmu, bijusi visos līmeņos un jau no paša sākuma programmas ideja realizēta mērķtiecīgi un radoši. Turklāt finansiālais pamats ir bijis stabils un nemainīgs, kā arī visa komanda, ar kuru pirms pieciem gadiem uzsākta veidot Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programma, arī šobrīd darbojas kopā.

Jēdziens „ilgtermiņš” tiek minēts, runājot par to, kas notiks pēc 2014. gada. Rīga 2014 vadītāja pauda viedokli, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas gads nesīs kvalitatīvas izmaiņas sabiedrības kultūras izpratnē un kultūras vērtību apzināšanā. Jau šobrīd ir skaidrs, ka radošajām iniciatīvām, kas dzimušas programmas veidošanas gaitā, būs nepieciešams turpinājums arī pēc 2014.gada.

Rīga 2014 programma ir vienots, sabalansēts, līdzsvarots kopums, kurā sešās tematiskajās līnijās ir aptverti visi kultūras žanri – tā ir daudzveidīga, daudzpusīga un bagātīga.

„Rīga 2014 ir nozīmīga iespēja Latvijai, jo nākamais mūsu solis ir Eiropas prezidentūra, un šī atbildība mums ir jāuzņemas jau 2015. gadā. Visbeidzot, tuvojas arī 2018. gads, kad Latvija Republika svinēs savu simtgadi, un mēs jau šobrīd domājam par vērienīgu kultūras programmu un šī kultūras programma, ko atklājam šajās dienās mūs iedvesmo, dod jaunas idejas sagatavoties mūsu Latvijas simtgadei,” savu prieku par Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanu neslēpa kultūras ministre Dace Melbārde.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs akcentēja, ka „šis pasākums ir svarīgāks nekā NATO samits, Eirovīzija vai Pasaules hokeja čempionāts”.

„Pagājušajā gadā Marseļa, Francijā bija Eiropas kultūras galvaspilsēta. Tās kopējais budžets bija 700 miljoni eiro. Skaidrs, ka Rīgai 700 miljoni paredzamā nākotnē „nedraud, bet mums ir kaut kas vairāk – 10 000 cilvēku ir strādājuši visu šo laiku, lai sagatavotu pasākumu programmu visam gadam.”

„Tie ir apņēmīgi, talantīgi cilvēki, kuri ir gatavi veltīt savu laiku, lai parādītu visai pasaulei, visai Eiropai, ka Rīga ir atbilstoša šim titulam – Eiropas kultūras galvaspilsēta, turklāt jau gadsimtiem ilgi. Šis gads būs atspēriens kultūrai kā nozarei, mūsu mērķis ir palielināt arī tūristu skaistu Rīgā,” pauda Rīgas pilsētas vadītājs.

Foto: Rīga 2014 preses konference. Foto (c) Mārtiņš Otto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV