Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Indulis Smiltēns vēlas paskatīties uz mūsdienu Latviju caur vieglu ironiju

Easyget.lv, 06.02.2014. 15:49

Niko Dostāla romantiskās operetes „Klīvija” pirmizrādi piedzīvos 16. februārī kultūras pilī Ziemeļblāzma. Režisors Indulis Smiltēns ir iecerējis multimediālu skatuves darbu, gatavošanās kuram norit pilnā sparā.

Stāstot par savu ieceri veidojot izrādi, režisors un libreta autors Indulis Smiltēns uzsver: „Klīvijas personāži satiekas mazas valstiņas Boligvajas pierobežā..., arī mūsu valsts un tajā darbojošos personāžu izpausmes bieži vien līdzinās operetes notikumu virpulim, tas raisīja manī asociācijas arī tulkojot libretu... Pāri ikdienas kņadai, jautājumi – kāpēc viens iepazīst pasaules lielāko vērtību – mīlestību, bet otrs to nespēj, ir aktuāli vienmēr un visos laikos. Kuras ir tās dzīves vērtības, kuras nedrīkst atļauties pazaudēt? Tomēr arī par to var runāt ar smaidu, - tad var iznākt vēl patiesāk...”

Induļa Smiltēna iecere operetei „Klīvija” ir asociatīvi tuvināt tās notikumus šodienas Latvijas sabiedrības situācijai un norisēm tajā. Caur smeldzīgu un arī draisku humoru, skatītāji viegli identificēs pazīstamas cilvēciskās vājības un netikumus. Un kā jau operetes žanrā pienākas, problēmas tiks atrisinātas un pozitīvais, godīgais, patiesais triumfēs. Līdzīgi kā mūsu dzīvēs, lai mēs varētu radoši darboties un būt harmonijā ar dzīvi, noteicošais ir rast laimi, saskaņu, izpratni un piedošanu personīgajā dzīvē, kur lielākā balva - laimīga mīlestība.

Rīgas Muzikālajā teātrī topošais Niko Dostāla operetes "Klīvija" jauniestudējums tā radošajai grupai ir aizraujošs mīlestības darbs skaistajā, publikas mīlētajā operetes žanrā. Izrādes režisors Indulis Smiltēns, veidojot operetes "Klīvija" iestudējumu, veido formas ziņā multimediālu skatuves mākslas darbu, diriģenta Guntara Bernāta interpretācijā, ar Agra Daņiļeviča horeogrāfiju, Elitas Platmalnieces kostīmiem, Jāņa Jansona scenogrāfiju un asociatīviem fona videosižetiem, kas vizualizē vidi un tēlu izjūtu kustību, kas iekļauj un papildina mākslinieku tēlojumu, mūsu laika noskaņām atbilstošā intonācijā. Iestudējums uzrunās skatītāju tieši šodienas situācijā, risinot mūžīgos ego izaicinājumus, savstarpējo attiecību nianses un personības veidošanās noslēpumus. Caur smeldzīgu un arī draisku humoru, skatītāji varēs identificēt cilvēciskās vājības un netikumus, bet, kā jau operetes žanrā pienākas, problēmas tiks atrisinātas un pozitīvais, godīgais triumfēs.

Jauniestudējumā piedalās izcils un Latvijā iemīļots mākslinieku ansamblis – Klīvijas lomā iejutīsies šobrīd Parīzē dzīvojošā un pasaulē koncertējošā Silga Tīruma un atzītās latviešu operdziedātājas Sonora Vaice un Inga Šļubovska, savukārt viņu skatuves partneri būs skatītāju iemīļotie mākslinieki – Ingus Pētersons un Nauris Indzeris. Kopā ar viņiem izrādē piedalīsies Baiba Berķe, Marlēna Keine (Igaunija), Kārlis Rūtentāls, Emīls Kivlenieks, Juris Ādamsons, Andris Lapiņš, Jānis Kirmuška, Juris Strenga, Jānis Skanis, Zigurds Neimanis un Voldemārs Šoriņš, orķestris, koris un dejotāji. Kopā ar režisoru Induli Smiltēnu jauniestudējuma radošajā komandā ir producente Agija Ozoliņa-Kozlovska, diriģents Guntars Bernāts, mākslinieciskais konsultants Jānis Kaijaks (seniors), scenogrāfs Jānis Jansons, kostīmu māksliniece Elita Patmalniece un horeogrāfi Agris Daņiļevičs un Vita Bekmane.

Rīgas Muzikālais teātris aicina skatītājus uz Niko Dostāla operetes „Klīvija” izrādēm kultūras pilī Zimeļblāzma 16. un 23. februārī, 30. martā un 27. aprīlī. Bet jau tuvākajā laikā skatītājus iepiecinās arī citur Latvijā.

Foto: Publicitātes foto

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV