Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Mīlestības dienā atklās izstādi „Ieslēgts – izslēgts + feromoni”

Easyget.lv, 13.02.2014. 11:16

No 14. februāra līdz 15. martam Latgales Kultūrvēstures muzejā skatāma trīs mākslinieku darbu izstāde "Ieslēgts – izslēgts + feromoni".
Mīlestības dienā atklās izstādi „Ieslēgts – izslēgts + feromoni”

Izstādē piedalās rēzekniete Diāna Apele ar grafikas darbiem un Daugavpils mākslinieki Mairita un Ivo Folkmaņi ar telpiskiem objektiem.

Kā vēsta Latgales Kultūrvēstures muzeja pārstāve Inese Dundure, izstādes autorus vieno mīlestība uz izcilā 20.gs. mākslinieka Pablo Pikaso daiļradi, iedvesmojoties no viņa domu līkločiem un mākslinieciskās izteiksmes labirintiem. Pikaso ar savas personības spēku ir ietekmējis daudzus gan pasaulē, gan arī Latvijā. 20.gadsimtā viņa daudzpusīgā darbošanās ir devusi impulsu gandrīz visiem mākslas veidiem to attīstībā brīvības un atklātības virzienā. Arī izstādes autoriem Pikaso māksla ir kā „pacelšanās tramplīns” un „atspēriena punkts” izstādē eksponēto radošo darbu tapšanā.

Diāna Apele savos linogriezuma tehnikā izpildītajos grafikas darbos akcentu liek uz gaismas un tumsas mijiedarbību, formu ekspresivitāti un tajās ietvertās kustības spriedzi. Autores emociju uzplaiksnījums melnbaltajos un krāsu linogriezumos pavēsta vairāk nekā tikai klusās dabas kompozīcijas atklāsmi, - tajās jūtama cilvēka neredzama klātbūtne ar attiecību spriedzi, kaisli un klusēšanu. Ideja grafikas darbu sērijai „Ieslēgts - izslēgts” radās, pētot Pikaso kompozīcijas linogriezumā, kur klusās dabas neatņemama sastāvdaļa ir kāds gaismas avots.

Mairita un Ivo Folkmaņi izstādē redzamo telpisko objektu izveidē ir iedvesmojušies no Pikaso radošā devuma tēlniecībā, formu abstrakcijas un izteiksmes brīvības. Abi autori labi pazīst un pārvalda dažādu materiālu pielietojumu, lai skaidrāk izteiktu objekta idejā ietverto tēlu. M.Folkmane un I.Folkmanis savos darbos apcer netveramo, gaistošo un saistošo cilvēku savstarpējās attiecībās, piedāvājot skatītājiem vizualizētu un telpisku sajūtu tvērumu materiālā.

Feromoni ir gaistošas ķīmiskas vielas, ko izdala dziedzeri cilvēka ādā. Tā ir īpaša smarža, kas katram no mums ir unikāla un vienreizēja. Šī smarža spēj piesaistīt vai tieši pretēji - atgrūst pretējo dzimumu, kā arī ietekmēt tā rīcību. Pastāv teorija, ka tieši feromoni ir atbildīgi par tā saukto iemīlēšanās sajūtu, kad cilvēki sāk stāstīt par tauriņu lidošanu vēderā, turklāt, arī teiciens - "Starp viņiem valda kaut kāda ķīmija" - izrādās nav viss nekāds parastais sakāmvārds.

Izstādes atklāšana 14.februārī plkst. 13:00 Latgales Kultūrvēstures muzeja 3.stāva vestibilā.

Foto: Diānas Apeles grafikas darbs no sērijas "Ieslēgts izslēgts". Fragments. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV