Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Džūkstes Pasaku muzejā atklāj pastkaršu izstādi „Būsim atklāti”

Easyget.lv, 14.02.2014. 14:03

Džūkstes Pasaku muzejs sagatavojis skaistu pārsteigumu saviem apmeklētājiem - pastkartīšu izstādi "Būsim atklāti", ko atklāj piektdien, 14. februārī, plkst. 15.00 Džūkstes Pasaku muzejā (Lancenieku skola, Džūkstes pagasts, Tukuma novads), informē Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola.

Izstāde veidota no Tukuma muzeja un Džūkstes Pasaku muzeja kolekcijās esošām atklātnēm, ko 20. gadsimta pirmajā pusē izgatavojuši, sūtījuši vai saņēmuši džūkstenieki. Pastkartīšu klāsts ir visai daudzveidīgs: no krāsainiem un mīļiem apsveikumiem svētkos un jubilejās līdz Džūkstes un apkārtnes skaistākajiem skatiem un pieminekļiem. 20. gadsimta vidū cilvēki bieži sūtīja atklātnes nebaidoties arī kādai svešai acij ļaut ielūkoties attēlā un sūtītāja rakstītajā tekstā.

Izstādītajās pastkartēs redzami arī dažādi sadzīves skati, atpazīstami daudzi Džūkstes iedzīvotāji un ieraugāmas tādas vietas, kas mūsdienās jau zudušas vai krietni mainījušas savu izskatu, piemēram, Lestenes baznīca, kara laikā uzspridzinātā Džūkstes baznīca un pamatskola, Džūkstes upīte un citas vietas.

Atklātņu autori ir pieci maz pazīstami fotogrāfi, kas 20. gadsimta sākumā un vidū strādājuši Džūkstē vai darbojušies kā ceļojošie fotogrāfi: Alberts Langenfelds, Mārtiņš Bišofs, Žanis Epners, Eduards Laskaševskis un kāds A. Ronis. Izstādē atrodamas arī vairākas Tukuma fotogrāfa Žaņa Berga bildes, kas uzņemtas Džūkstē, kā arī fotoaparāti un dažādas palīgierīces, tostarp aparāts, kur izmantoja stikla fotoplates.

Izstādes nosaukums „Būsim atklāti” vedina akcentēt agrāk nezināmu tematu apspriešanu. Džūkstes Pasaku muzeja vadītāja Dita Silava ir ielūkojusies folklorista Ansa Lerha-Puškaiša savākto pasaku klāstā un pastkartītes papildinājusi ar brīnišķīgiem stāstiem, kas atklāj Džūksti un tās fotogrāfus pavisam citā rakursā nekā līdz šim pierasts.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV