Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Izdota grāmata „Skaidrās domāšanas māksla”

Easyget.lv, 06.03.2014. 13:03

Apgāds Zvaigzne ABC ir laidis klajā pasaulē popularitāti ieguvušo Rolfa Dobelli grāmatu „Skaidrās domāšanas māksla”, kas vēsta par cilvēcisko iracionalitāti.

Mūsu smadzenes ir optimāli piemērotas apstākļiem, kādi reiz valdīja mednieku un vācēju sabiedrībā. Taču pasaule ir radikāli mainījusies, tādēļ mēs pastāvīgi pieļaujam domāšanas kļūdas ar postošu ietekmi uz finansēm, karjeru un laimi. Izprotot kļūdu iemeslus, varam no tām izvairīties. Pareizi domāt ir iespējams, un Rolfs Dobelli savā grāmatā parāda, kā to darīt.

Autors asprātīgi un precīzi izanalizē "slazdus", ko pašu prāts mums izliek visbiežāk, izskaidrojot, piemēram, kāpēc pastāvīgi pārvērtējam savas zināšanas (un pārējos uzskatām par dumjākiem nekā viņi ir patiesībā), kāpēc kaut kas nekļūst pareizāks tikai tādēļ, ka miljoniem citu cilvēku tas šķiet pareizi, kāpēc mēs ticam dažādām teorijām (pat ja tās ir maldīgas).

Autoram ir izdevies grūti saprotamus zinātniskus pētījumus ietvert nelielās un pat izklaidējošās, bet ļoti jēgpilnās esejās. Viņš pats saka “Pirmām kārtām es esmu rakstnieks… Taču rakstot šo grāmatu, sevi uztvēru kā tulkotāju, kura uzdevums ir izskaidrot un apkopot to, ko pats esmu lasījis un apguvis... Es patiešām cienu zinātniekus, kas atklāja šīs biheiviorālās un kognitīvās kļūdas. Manas grāmatas panākumu pamatā ir šo zinātnieku pētījumi. Patiesībā es esmu viņu parādnieks.“

Sākotnēji Rolfs Dobelli esejas par domāšanas kļūdām publicēja laikrakstos „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, “Die Zeit” un Šveices „Sonntagszeitung“. Lasītāju atsaucība bija tik liela, ka radās iecere esejas apkopot grāmatās “Skaidrās domāšanas māksla” un “Die Kunst des klaren Handelns” (tulkojot latviski - skaidrās rīcības māksla), katrā iekļaujot 52 tipiskākās kļūdas.

"Skaidrās domāšanas māksla" ir zināmākā no Rolfa Dobelli grāmatām un 2012. gadā atzīta par pieprasītāko vācu populārzinātnisko grāmatu.

Grāmata ir patiešām iedarbīgs līdzeklis pret impulsīvu rīcību, kā arī stilīga un amizanta lasāmviela ar dziļu domu.

Rolfs Dobelli (1966), MBA, Ph.D., ir uzņēmējs, domātājs un rakstnieks, getAbstract, pasaulē lielākā ekonomikas literatūras konspektu izdevēja, un asociācijas ZURICH.MINDS, kurā apvienojušies šī brīža izcilākie domātāji, zinātnieki, mākslinieki un uzņēmēji, līdzdibinātājs un kurators. Eiropas vadošie laikraksti un žurnāli regulāri publicē Rolfa Dobelli rakstus un viņu bieži citē tādi izdevumi kā The Wall Street Journal, The Washington Post, Financial Times, Harvard Management Update un citi. Vairākus gadus Rolf Dobelli ir vadījis televīzijas šovu par grāmatām un biznesu kanālā Bloomberg Television Germany. Dobelli ir arī vairāku lasītāju un kritiķu atzītu romānu autors.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV