Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Mariona Kotijāra: Es vēlējos būt pati pilnība!

Easyget.lv, 12.03.2014. 09:50

No 14. marta Latvijas kinoteātros demonstrē režisora Džeimsa Greja dramatisko stāstu "Reiz Ņujorkā". Galveno lomu filmā tēlo viena no populārākajām mūsdienu franču kinoaktrisēm, balvas "Oskars" ieguvēja Mariona Kotijāra.
Mariona Kotijāra: Es vēlējos būt pati pilnība!

Pirms filmas "Reiz Ņujorkā" Latvijas pirmizrādes piedāvājam interviju ar 38 gadus veco aktrisi.

Kāds bija jūsu viedoklis par režisoru Džeimsu Greju, pirms viņu iepazināt?

Es noskatījos „Mazo Odesu”, jo tajā piedalījās lielisks aktieris – Tims Rots. Un uzreiz sajutu intuitīvu saikni starp režisoru un filmas varoņiem, kā arī stāstiem, kurus viņš stāsta skatītājiem. Man ir ļoti svarīgi apzināties, ka stāsts un tā izklāsts kino valodā režisoram ir dzīvības un nāves jautājums. Uz Džeimsu tas attiecas pilnībā. Vēlāk es noskatījos visas viņa filmas, un visas man patika, īpaši „Mums pieder nakts”. Jāteic, ka viņš lieliski filmē sievietes.

Kā tas gadījās, ka jūs filmējāties „Reiz Ņujorkā”?

Džeimss un Gijoms Kanē sadraudzējās, tiklīdz bija iepazinušies. Viņi Parīzē abi kopā uzrakstīja kārtējo Gijoma projektu „Asins saites”. Pēc tam mēs vairākkārt tikāmies un ilgi sarunājāmies par filmām. Jāatzīst, dažkārt tie bija karsti strīdi, īpaši tad, kad runa bija par kādu aktieri... Pēc kāda laika Džeimss atsūtīja man vēstuli un vaicāja, vai piekrītu, ka viņš rakstīs man domātu scenāriju. Kas ar mani notika! Esmu sastādījusi to režisoru sarakstu, ar kuriem vēlētos kopā strādāt. Protams, rajā bija arī Džeimsa vārds.

Kas jums patīk šajā stāstā?

Džeimsam šī filma ir ļoti personiska. Tā ir vienas neievērojamas sievietes mērogā izstāstīta kostīmdrāma. Var uzskatīt, ka tas ir eposs par poļu emigrantes gaitām Ņujorkā, taču tas ir arī intīms darbs, portrets, pētījums.

Jūs neprotat poļu valodu – droši vien tas sagādāja lielas grūtības?

Kad es filmējos, pievēršu uzmanību galvenokārt stāsta un rakstura skaistumam un nemēdzu uzreiz celt paniku. Man bija jāstrādā un jāmācās ļoti stingrās robežās, jo franču un angļu valodā nav neviena vārda, kas tāpat skanētu arī poliski. Un tomēr mans mērķis bija runāt bez akcenta. Laika nebija gandrīz nemaz, es mācījos pie dažādiem skolotājiem, viena no tiem bija aktrise, kas filmā tēloja manu tanti. Kad filmēšana jau notika pilnā sparā, Džeimss pienāca man klāt un teica: „Tev taču ir diezgan daudz jārunā poliski!” Tikai tad viņš apjauta, ka bija uzrakstījis man dialogus poļu valodā 20 lappušu garumā. Kad vien gadījās brīvs brīdis, es ieskatījos piezīmju grāmatiņā. Vēlējos sasniegt pilnību.

Evas balss nemaz nelīdzinās jūsu balsij ikdienas dzīvē. Vai tas tāpēc, ka runājat citā valodā?

Es centos pārņemt varones raksturu, rast īpašu balss toni pat franču valodā. Poļu valoda līdzēja pievienot īpašas nianses, precīzāk atklāt raksturu. Bija grūti runāt angliski ar poļu akcentu, bet tas ļāva izmantot citādu balsi. Parīzes veikalos izšķirstīju daudz poļu grāmatu, noskatījos daudz poļu filmu. Es klausījos valodu, pamazām izpratu savas varones raksturu, viņas saknes. Eva ir izglītota sieviete, apguvusi medicīnas māsas darbu. Viņai dzīves ceļā nācies pārvarēt daudz šķēršļu, un tie rūdījuši viņas raksturu. Viņa vēlas tikai vienu – veidot dzīvi jaunā vietā, nepamest māsu nelaimē. Turklāt izrāda apbrīnojamu gara spēku.

Kā notika filmēšana Elisa salā?

Ļoti emocionāli. Daudzi no filmēšanas grupas dalījās savos ar filmas tematu saistītos stāstos. Džeimsam to bija īpaši daudz. Vienā no epizodēm Eva nezina, kā ēdami banāni. To stāstījusi viņa vecāmāte. Citā, filmas galīgajā variantā neiekļautā epizodē viņa domā, ka pasta gatavota no tārpiem.

Džeimss un Hoakins kopā veidojuši četras filmas. Kā jūs iekļāvāties komandā?

Protams, es vienmēr biju trešā viņu jau iedibinātajā tandēmā. Viņi mūždien bija iegrimuši projektā, un es, cik iespējams, centos neatpalikt, taču dažkārt pārrunas ilga četras piecas stundas, un tad es teicu: „Tas viss ir ļoti satraucoši un interesanti, bet mani mājās gaida bērns, man jāiet.”

Bija interesanti vērot Hoakinu darbā. Dzīvē viņa raksturs nav tāds kā filmā, viņam visu laiku bija jāpārvar sevi, lai iemiesotos savā varonī. Ļoti aizkustinoši bija dzirdēt, kā viņš man atvainojās par sava varoņa rīcību.

Kādas ir jūsu atmiņas par filmēšanos?

Tā bija lieliska pieredze, ļoti noderīgs un grūts darbs. Esmu iemīlējusi Evu un viņas garu, un man radusies īpaša garīga saikne ar režisoru Džeimsu Greju – tā ir stiprāka nekā ar citiem līdz šim sastaptajiem režisoriem.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV