Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Izdota grāmata drosmīgiem bērniem un gudriem pieaugušajiem

Easyget.lv, 12.03.2014. 11:13

Latviski izdots britu rakstnieka Nīla Geimena jaunākais romāns "Okeāns ielas galā", kas jau guvis panākumus Lielbritānijā.
Izdota grāmata drosmīgiem bērniem un gudriem pieaugušajiem

Nīla Geimena (1960) vārds latviešu lasītājam jau ir labi pazīstams – tas saistās gan ar šarmantajām un nedaudz biedējošajām bērnu grāmatām “Koralīna” un “Kapsētas grāmata”, gan ar skarbi ironisko, mītu un simbolisku tēlu pārpilno romānu pieaugušajiem “Amerikāņu dievi” un citiem darbiem. Nu latviešu lasītājam pieejams kļuvis pats jaunākais no rakstnieka prozas darbiem – romāns “Okeāns ielas galā”, kas jau paguvis saņemt National Book Award balvu kā 2013. gada labākā grāmata Lielbritānijā.

Romāna darbība sākas uz absolūti reālistiskas nots – mūsdienu Anglijā kāds vārdā nenosaukts pusmūža vīrietis atgriežas dzimtajā pilsētā, lai apmeklētu bēres. Viņa bērnības nams jau sen ir nojaukts, bet viņu vilina veca māja ielas galā, kur viņš septiņu gadu vecumā iepazinās ar savu vienaudzi – meiteni, vārdā Letija Hempstoka – , viņas māti un vecomāti. Apsēžoties pie dīķa (kuru bērnības draudzene sauca par okeānu), vīrietim ataust sen neapjaustas atmiņas par pagātni – atmiņas, kas atgādina ko vidēju starp rēgainu sapni, maģisku piedzīvojumu un fantastisku spoku stāstu... Kas īsti ir patiesība – vai tas, ko atceramies, vai tas, ko esam aizmirsuši? Kas ir mūsu bērnības pasakās iepazītie šausmu un baiļu tēli – tikai pieredzes trūkuma radītas vīzijas vai tomēr patiesība? Vai pieaugušie patiesi ir pieauguši, vai katrā pieaugušajā tomēr slēpjas bērns, kuram laiku pa laikam ļauts palūkoties caur agrākajām acīm un izskaidrot pasauli ar savu, tikai bērnībai raksturīgo loģiku? Šie un citi jautājumi veido Geimena grāmatas psiholoģiski blīvo zemdegu slāni, ko pārsedz daudz redzamākais aizraujoša, bīstama un fascinējoša fantāzijas stāsta klājums.

Ar grāmatu jau iepazinušies arī vairāki latviešu lasītāji un neslēpj savu sajūsmu. “Šis stāsts bija izcils,” savā vietnē http://spigana.wordpress.com raksta blogere Spīgana. “Autors ir absolūti perfekti iejuties bērna ādā un nav skatījies uz bērnu no augšas, bet gan uztvēris kā sev līdzīgu, arī izfantazētie tēli ir aizraujoši un sižets absolūti neparedzams.” Savukārt blogeris Ints Valcis vietnē http://asmodeus.lv/ raksta: “Grāmata “Okeāns ielas galā" paredzēta jauniešiem, tomēr to izlasīt nebūtu nekāds noziegums arī „lielam cilvēkam”. Autors kā vienmēr spēlējas ar realitātes zūdīgumu. Ne viss pasaulē sastāv no redzamās daļas. Mūsu realitāte ir tikai plāna kārtiņa, kas pārklāj haosu.” Visbeidzot, veselīga dzīvesveida un literatūras apskatniece Ilze Lipska uzskata: ...Geimens mums izsit pamatu no kājām – peldi nu Okeānā. Tiksi galā?” Tas ir kā izaicinājums katram lasītājam, lielam un mazam – bez bailēm izpeldēt rakstnieka piedāvāto reibinošās fantāzijas okeānu.

Nīla Geimena romānu “Okeāns ielas galā” no angļu valodas tulkojusi Vanda Tomaševiča, izdevis Apgāds Zvaigzne ABC.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV