Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Amerikāņu horeogrāfs Kasī savai izrādei izvēlējies Latvijas dejotājus

Easyget.lv, 21.03.2014. 14:17

Jaunās Vidzemes koncertzāles „Cēsis” atklāšanas ietvaros notiks laikmetīgās mūzikas un dejas izrāde „Kliedziens”.
Amerikāņu horeogrāfs Kasī savai izrādei izvēlējies Latvijas dejotājus

Šonedēļ Latvijā viesojās pasaulē atzītais horeogrāfs Moriss Kasī (Maurice Causey), lai izvēlētos dejotājus komponista Gabriela Prokofjeva laikmetīgās mūzikas un dejas izrādei „Kliedziens” (Howl), kas 13.jūnijā tiks izrādīta jaunajā Vidzemes koncertzālē „Cēsis”, tās atklāšanas dekādes programmas ietvaros. Dejotāju atlasē, kas norisinājās Latvijas Kultūras akadēmijas telpās 17. un 18. martā, piedalījās Olgas Žitluhinas deju grupas dalībnieki. Atlases rezultātā izvēlēti 15 dejotāji, kas piedalīsies dejas izrādes „Kliedziens” Latvijas iestudējumā.

Projekts „Kliedziens” tapis kā horeogrāfa Morisa Kasī un komponista Gabriela Prokofjeva kopdarbs un tā inspirācijas avots ir abu mākslinieku reakcija uz pēdējo gadu sociālpolitiskiem nemieriem pasaulē. Tas ir abu mākslinieku skatījums uz TV ekrānos vērojamiem protestiem, cīņām un revolūcijām, izmisīgajiem centieniem izmainīt represīvās valsts iekārtas. Pētot plašāk sacelšanās tēmu, Moriss Kasī nonāca pie slavenā Alena Ginsberga dzejoļa „Kliedziens”, kas arī kļuva par izrādes nosaukumu. Gabriela Prokofjeva muzikālā partitūra ir balstīta uz elektronikas un datortehnoloģiju izmantojumu.
Darba „Kliedziens” komponists ir Sergeja Prokofjeva mazdēls Gabriels Prokofjevs. Gabriels Prokofjevs ir mūzikas žanru robežpārkāpējs, kura radošā darbība balstās uz rietumu klasiskās mūzikas pamatiem, taču šos ietvarus talantīgais mūziķis drosmīgi lauž un sintezē ar elektronisko mūziku un dažādiem jauniešu vidū populāriem underground mūzikas stiliem. Pēc paša vārdiem, viņa darbība vērsta uz jaunas publikas piesaisti klasiskajām koncertzālēm, uzrunājot jauniešu auditoriju, kuriem akadēmiskā mūzika ir jauna pieredze.

Horeogrāfs Moriss Kasī ir ASV dzimis un Eiropā rezidējošs laikmetīgā baleta horeogrāfs. Baletu sācis apgūt 15 gadu vecumā un savas prasmes pilnveidojis prestižās baleta skolās Ņujorkā (American Ballet Theatre School), Pensilvānijā (Central Pennsylvanie Youth Ballet) un Teksasā (Joffery pre-professional program). Kasī bijis vadošais dejotājs slavenajā Viljama Forsaita (William Forsythe) baleta trupā un šobrīd strādā kā horeogrāfs un laikmetīgā baleta repetitors daudzviet pasaulē. Moriss Kasī ir piedalījies neskaitāmos deju projektos, radošajās darbnīcās, televīzijas šovos un 2011.gadā, sadarbībā ar Londonā dzīvojošo vizuālās mākslas meistaru Mihailu Karisu/ Mikhail Karkis, radījis filmu „Xenon”. Moriss Kasī ar savu radošo darbību ir plaši pazīstams pasaulē un radījis oriģinālu horeogrāfiju tādiem deju projektiem kā Northwest Dance Project, Prism Dance Theatre, Company C, O Dance u.c.

Vidzemes koncertzāles ,,Cēsis” atklāšanas ceremonija notiks 31.maijā.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV