Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Rīgas dzejas kartes izstādi papildina jauni darbi

Easyget.lv, 24.03.2014. 16:03

Apvienības „Orbīta” projekta „Rīgas dzejas karte” izstādei pievienojušies britu mākslinieces Annijas Deivijas un pašmāju mākslinieces Natašas Vikuļinas darbi.
Rīgas dzejas kartes izstādi papildina jauni darbi

Marta beigās Rīgā viesosies britu māksliniece Annija Deivija (Annie Davey), lai pabeigtu savu mākslas darbu, kas daļēji jau apskatāms izstādē kopš tās atklāšanas. 2013.gada rudenī, uzturoties Rīgā rezidences ietvaros, „Rīgas dzejas kartei” māksliniece izvēlējusies runāt par kādu ar augļu attēlu rotātu iepirkumu maisiņu, kas plaši pieejams Rīgas tirgus laukumos. Maisiņa vizuālajam noformējumam, izrādās, ir aptuveni 50 gadus sena vēsture, kam māksliniece ir izsekojusi un plāno pastāstīt neformālas lekcijas formā. Performances sākums 27.martā plkst. 19.00, vēsta “Orbītas” pārstāve Laura Leimane.

Vēl kāds jaunums izstādē ir mākslinieces Natašas Vikuļinas darbs, kura pamatā ir caur dubultu valodu prizmu izgājušas latvju dainas. Māksliniece ir izpētījusi, ka pirmie mēģinājumi vākt, izdot un tulkot latviešu folkloru pieder Gustavam fon Bergmanam, kurš 1808.gadā laidis klajā pirmo latviešu dainu krājumu, kurš pēc tam tulkots vācu valodā. Savukārt, vācu tulkojumi iedvesmojuši skotu rakstnieku Valteru Skotu veidot savas dainu interpretācijas angļu valodā, kas arī kalpojušas par pamatu šim projektam.
Šobrīd izstādei vēl pievienoti videoieraksti no izstādes atklāšanas performancēm 4.martā, kad publikai uzstājās zviedru mākslinieks Matiass Kristersons (Mathias Kristersson), Deivids Reimonds Konrojs (David Raymond Conroy) no Lielbritānijas un pašmāju etīžu teātris „Nerten”.

Atgādinām, ka „Rīgas dzejas kartes” ceturtajā izstādē iekļauti dažādi multimediāli dzejas darbi, kuru autoru vidū ir Kārlis Vērdiņš un Jānis Ozoliņš, Kaspars Lielgalvis un Krišjānis Zeļģis, Aleksandrs Zapoļs, Ērika Bērziņa, Annija Deivija, Matiass Kristersons, Deivids Reimonds Konrojs, Arturs Bērziņš un Nataša Vikuļina.

Izstāde, kas īstenota Eiropas kultūras galvaspilsētas gada pasākumu programmas ietvaros, apskatāma līdz 30.martam kultūrmājas „NicePlace Mansards” pagrabā, Kr.Baronā ielā 21a, Rīgā. Pat tad, ja izstādi jau paspēts apskatīt, ir vērts iegriezties ekspozīcijā atkārtoti, jo tā ir papildināta.

Izstāde tapusi ar nodibinājuma „Rīga 2014”, Valsts Kultūrkapitāla fonda, ABLV Charitable Foundation un Zviedrijas Mākslas grantu komitejas atbalstu.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV