Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Izstāde "Vecumdienas" ļaus iejusties nākotnes seniora dzīves telpā

Easyget.lv, 27.03.2014. 09:28 | komentāri (1)

No 5. līdz 30.aprīlim Eiropas kultūras galvaspilsētas Rīga 2014 programmas ietvaros Rīgā, Z.A.Meirovica bulvārī 6/1 būs skatāma izstāde „Vecumdienas”, kas piedāvās iepazīties ar dizaina koncepciju pilsētvidei, iejusties nākotnes seniora dzīves telpā.

Izstādes ideja radusies reaģējot uz „Eurostat” prognozēm, kas paredz, ka 2060.gadā Latvijā būs 35,7% cilvēku vecuma grupā 65+, vēsta Nodibinājuma Rīga 2014 pārstāvis Mārtiņš Drēģeris. Izstādes koncepcijas autors dizainers Kristaps Grundšteins uzskata, ka ir jāņem vērā nākotnes prognozes un atbilstoši tām jāveido tādi scenāriji nākotnei, kuri paredz vecumdienas kā cieņpilnu periodu skaistā vidē ar pilnvērtīgu un interesantu ikdienu. Cilvēks mūža otrajā pusē ir pelnījis baudīt kvalitatīvu laiku, jo, iespējams, tas ir pietrūcis visu periodu līdz pensijas vecumam. Izstāde mūsdienu jauniešiem – nākotne senioriem palīdzēs sagatavoties saviem zelta gadiem un mainīt attieksmi pret novecošanu.

Šobrīd augsto īres cenu dēļ no pilsētas centra nākas aiziet visiem, kas to nevar atļauties, tostarp pensionāriem. Viņi ir spiesti pārvākties uz pilsētas guļamrajoniem, kas pēc funkcijas nav paredzēti ilgstošai un saturīgai dzīvei. Ko darīt, ja kultūra ir centrā, gan kā vēsturiski artefakti, gan pasākumu veidā? Tātad iespējas apmeklēt teātrus, operas, izstādes, parkus, kafejnīcas, restorānus, sociālās funkcijas. Šīs lietas atrodas centrā, tāpēc nākotnes Rīga ir jāveido tā, lai cilvēki vecumdienās varētu to pilnvērtīgi baudīt, pārlieicnāti izstādes veidotāji.

Izstāde notiks projekta „Garā pastaiga” ietvaros, kas piedāvā trīs dizaina notikumus – izstādi „Vecumdienas” aprīlī, vingrošanas inventāra „Vingrotava” iekārtošanu dažādās Rīgas apkaimēs maijā un bērnu mēbeļu dizaina izstādi „Kidsroomzoom” oktobrī. Projekta vadmotīvs ir apkārtējās vides un cilvēka mijiedarbības izpēte, kā arī parādīt, ka dizainam ir cieša saikne ar ikdienas norisēm.

Izstādes autori ir dizaina studija “Rijada” sadarbībā ar Kristapu Grundšteinu un SIA „Design Catering”. Plašāka informācija par izstādi „Vecumdienas” un citiem projektiem pieejama projekta mājaslapā: www.garapastaiga.lv. Izstādes atklāšana notiks 4.aprīlī plkst.19:00 Rīgā, Z.A.Meirovica bulvārī 6/1.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV