Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Izstādē „Draudzības (re)konstrukcija” piedalās arī ukraiņu mākslinieks Nikita Kadans

Easyget.lv, 16.04.2014. 12:19

Starptautiskajā laikmetīgās mākslas izstādē „Draudzības (re)konstrukcija” piedalīsies arī ukraiņu mākslinieku apvienības R.E.P (Revolucionārā eksperimentālā vieta) biedrs un HUDRADA kuratoru un aktīvistu grupas dalībnieks Nikita Kadans.

Jau iepriekš ziņots, ka izstāde bijušajā VDK ēkā kā daļa no projekta „STŪRA MĀJA. Lieta Nr. 1914/2014” tiks atklāta 1. maijā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros.

N. Kadana projekts „Procedūru kabinets” ir par policijas veiktajām spīdzināšanām, kas mūsdienu Ukrainā kļuvušas par plaši izplatītu parādību. „Varētu arī teikt, ka šis projekts ir par ķermeni kā kaut ko personisku (neatsavinātu), kā kaut ko privātu (apmaiņas objektu) un kā kaut ko, kas eksistē sabiedrības labumam (uzticēts formās tērptiem profesionāļiem),” raksta pats mākslinieks.

Apdrukātu suvenīru šķīvju komplektā attēlotas policijas spīdzināšanas metodes, kā arī Jekaterinas Miščenko un Nikitas Kadana elektroniskās sarakstes teksts. Zīmējumu didaktiskais raksturs stāsta par cilvēku kolektīvo atbildību, kuri, lai gan zina par spīdzināšanām, tomēr klusē, vienlaikus jūtoties vainīgi par to, kas notiek „pustumsā”.

Nikita Kadans (1982) ir absolvējis monumentālās glezniecības nodaļu Kijevas Nacionālajā mākslas un arhitektūras akadēmijā. Kadans tika nominēts Pinčuka Mākslas centra balvai 2009. gadā un to ieguva 2011. gadā. Kadansir piedalījies Ukrainas un ārzemju izstādēs: „Brīvības alkas. Māksla Eiropā pēc 1945. gada” Palazzo Reale Milānā, „Nākamās paaudzes mākslas balva. Venēcija 2013”, „Labākie laiki, sliktākie laiki – atdzimšana un apokalipse laikmetīgajā mākslā” Pirmajā Kijevas biennālē „Arsenale 2012” un citās.

Izstādē „Draudzības (re)konstrukcija” tiks aktualizētas un mākslinieciskiem paņēmieniem pētītas situācijas, kurās lielvaru pārstāvji noslēdz „draudzību” ar mazākām valstīm un sabiedrības grupām, kā tas notika, piemēram, PSRS lielajā „tautu draudzībā” vai ASV militārajā klātbūtnē Īslandē. Šīm un citām situācijām katrai ir raksturīga īpaša sadzīves atmosfēra, kas savas pēdas atstājusi gan cilvēku mentalitātē, gan arī viņu apdzīvotajā vidē.

Izstādē „Draudzības (re)konstrukcija” piedalās Daniels Fukss un Geo Fuksa (Daniel & Geo Fuchs, DE), Nikita Kadans (Nikita Kadan, UA), Sandra Krastiņa un Kristaps Epners (LV), Albans Muja (Alban Muja, KV), apvienība „ORBĪTA” (LV), Tanels Randers (Tanel Rander, EE), Spessi (Sigirtours Halbjernsons, IS) & Ēriks Posers (Erik Pauser, SE), Nomeda un Ģedimins Urboni (Nomeda & Gediminas Urbonas, LT), Jūhans Vernts un Monika Marklingere (Johan Waerndt & Monika Marklinger, SE) un Helēna Vikstrema (Helena Wikström, SE).

Izstādes kuratori ir mākslas zinātnieces Inese Baranovska un Aisa Sigurjonsdotira (Æsa Sigurjónsdóttir, IS), Inga Lāce, Kārlis Vērpe un Kitija Vasiļjeva. Izstādi organizē biedrība „Mākslas telpa”.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV