Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Lieldienās LU Botāniskajā dārzā plaukst magnolijas

Easyget.lv, 20.04.2014. 13:46

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā Lieldienu laikā sāks ziedēt magnolijas.
Lieldienās LU Botāniskajā dārzā plaukst magnolijas

Pavasara rosība manām it visur dārzā: no zemes spraucas dažādi asni, kokiem un krūmiem plaukst lapas, ziedēšanas maratonu sāk arī agri ziedošie rododendri un forsītijas. Savukārt Acāliju mājā vērojama krāšņa vēlu plaukstošo acāliju ziedēšanas kulminācija.

Lieldienu laikā plaukst zvaigžņu, Kobus un Lēbnera magnolijas. Visas ir Āzijas izscelsmes un zied pirms lapu parādīšanās - lieliem, baltiem un maigi rozā ziediem. Dabā magnoliju dzimtas koki aug Dienvidāzijā un Ziemeļamerikā, galvenokārt tropu un subtropu joslā. Koki ir estētiski dekoratīvi ar lieliem, izteiksmīgiem ziediem, tādēļ tie introducēti arī Eiropā, sevišķi dienvidu un rietumu daļā. Latvija ir viens no tālākajiem ziemeļu punktiem, kur iespējams audzēt atsevišķas izturīgākās sugas un šķirnes. Universitātes Botāniskajā dārzā ir lielākā magnoliju kolekcija Latvijā - lauka ekspozīcijā ir 15 dažādas sugas un šķirnes. Koki ir līdz pat 50 gadus veci, tādēļ tagad tie apskatāmi visā krāšņumā.

Lieldienu gaidās Tropu tauriņu mājā ir izšķīlies Atlasa pāvacis - tauriņš ar ievērojamu spārnu atplētumu - 25 cm! Tauriņu mājā apskatāmi arī zebrutauriņi, zilie morfīdi, koku nimfas, bet taisnā ceļā no Dienvidamerikas ir piegādātas jaunas kūniņas, no kurām Lieldienās šķilsies dažādi helikonīdi un dižtauriņi.

Botāniskais dārzs būs slēgts 18. aprīlī, bet pārējās Lieldienu brīvdienās no 19. - 21. aprīlim dārzs būs atvērts no plkst. 9:00-19:00, bet Tropu tauriņu māja - no plkst. 11:00-18:00.

Foto: Publucitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV