Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

kim? ar grupas izstādi svinēs piecu gadu jubileju

Easyget.lv, 25.04.2014. 15:15

2. maijā kim? Laikmetīgās mākslas centrs aicina uz piecgades svinību programmu un grupas izstādes „NF piedāvā: no A uz BĒ uz CĒ līdz D” atklāšanu.
kim? ar grupas izstādi svinēs piecu gadu jubileju

Atsaucoties uz klasisko mākslinieka lomu sabiedrībā ar centrā esošo ticību mākslai un pārliecību par tās spēju mainīt pasauli, izstāde nodarbojas ar devīgu mākslu, kuras tuvumā skatītājs aicināts atklāt jauno par sevi, nezaudējot drošību un pasargātību.

Izstādes pamatā ir sarunas un vismaz četras dažādas balsis, kas apvienojas grupas skatē, tā radot iespēju un momentu vienota notikuma veidošanai. „NF” iestājas par visu, kas sākas ar „N” un „F”. „NF” ir kā momentfotogrāfija ar dalībnieku sejām, kas nebaidās izskatīties jaunāki, naivāki vai patiesāki kā īstenībā. Virzoties no iekšpuses uz ārpusi, izstāde atsaucas uz aizgājušo laiku mākslas kustībām un izmanto ideju sadursmes metodi, lai aplūkotu nemainīgi aktuālu jautājumu loku. kim? jeb kas ir māksla? kā viens no tiem.

Izstādi, kurā nekas nevirzās no punkta A uz punktu B, darbina tās dalībnieki:

Nikolass Rīss (spēlē pats sevi): lielākoties viņš ir ģeogrāfiski attālināts no pārējiem grupas locekļiem. „NF” neredzamais virzītājspēks. Vai viņa jūtas pret „NF” ir tikpat spēcīgas, cik spēcīgi „NF” izjūt viņa trūkumu? Bet varbūt viņa prombūtne ir tikai projekcija?

„NF” izstādei Nikolass Rīss gatavo apjomīgu instalāciju, kurā izmantotas skulptūras un video. Skulptūras, kas pēc formas atgādina mēbeles, papildina mākslinieka bērnībā uzņemts kāda neprofesionāļa video. Veidojot un izkārtojot skulptūras mēbeļu loģikas ietvaros, Rīss rada inscenētu mājas vidi, kas ir savādi valdzinoša un reizē – absolūti pretīga. Skatītājs ir spiests nemitīgi balansēt starp taustāmo, pazīstamo un neparasto, nezināmo. Konflikts jaušams gan videomateriālā, gan skulptūrās.

Evita Vasiļjeva (spēlē pati sevi): lai formulētu savas domas, viņai nepieciešams dzirdēt apkārtējo viedokli. Lielākoties nepiekrīt pārējiem „NF” dalībniekiem. Nevēlas paust viedokli „NF” vārdā – taču vai gan viņas personiskie uzskati arī nav „NF” viedoklis?
Viena no Evitas Vasiļjevas darba centrālajām tēmām atkal un atkal ir mākslas radīšanas process, mākslas darba nākšana pasaulē, tā veidošanas motīvs un pati fiziskā tapšana. Jaunajā darbu sērijā visam klāt pievienots ūdens un ģipsis. Pats mākslas darba radīšanas process ir kļuvis par mākslas darbu. Uz plastisko operāciju galda guļ uzšķērstas skulptūras, un ap tām virmo dažādi jautājumi, kurus nav pieņemts uzdot; tās ir lietas, kas nav domātas citu acīm.

Adriels van Drimmelens (spēlē pats sevi): domas formulē pārāk personiski un precīzi. Jūtas atbildīgs par to, lai „NF” noformulētu savu būtību un mērķus. Mēdz atgriezt citus „NF” dalībniekus realitātē. Taču varbūt viņš vienkārši baidās?

„Divi galvenie vaininieki, kas savā starpā sazvērējušies saīsināt mūsu dzīvi, - saka lords Verulams, - ir, pirmkārt, - iekšējā kvēle, kas līdzīgi rāmai liesmai sadedzina mūsu ķermeni, - un, otrkārt, ārējais gaiss, kas kaltēdams pārvērš to pelnos. Abi šie ienaidnieki, uzbrūkot no abām pusēm vienlaikus, beidzot saēd mūsu orgānus un padara tos nespējīgus veikt dzīvei nepieciešamās funkcijas.\" (fragments no Lorensa Stēma „Džentlmeņa Tristrama Šendija dzīve un uzskati”).

Frederika Pisuīza (spēlē pati sevi): cenšas saglabāt ilūzijas par „NF” kā grupu. Apvienībā „NF” veic moderatores funkciju, bet nekad nespēj atcerēties būtisko. Varbūt tāda „būtiskā” nemaz nav?

Izstādē „NF” Frederika Pisuīza pēta videomateriālus, kas transformēti skulptūrās. Trīsdimensiju uztveres dekompozīcija, kurā laiks un kustība atklājas kā kaut kas tāds, kam piemīt konkrētas aprises. Video ir reducēts līdz kadru virknei – tas kļuvis par sajaucamu kāršu javu. Kustība, kas parasti veidojas vērotāja prātā, tādējādi iegūstot statusu un personību. Cietā masā pārvērstie kadru varoņi, kuriem raksturīga zināma pārlaicīga, kļūst par teatrāliem tēliem, kas raugās ārā pa logu. Dažādās ainas mijiedarbojas gan poētiski, gan formāli. Marmora vēstījums.

Atklāšanas pasākums: 19.00 - 21.00. Pasākumu ievadīs Nīderlandes vēstnieka Latvijā V.E. Hedrika G.K. van den Dola uzruna. Izstāde būs atvērta līdz 1. jūnijam. Izstādes ietvaros – kim? SALONS – augošas kolekcijas skate, piedaloties piecgades laikā kim? izstādītajiem autoriem.

Foto: Nikolasa Rīsa darbs. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV