Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Ar koncertiem, konkursu un valodu nodarbībām tiks svinēta Norvēģijas diena

Easyget.lv, 13.05.2014. 09:07

Sestdien, 17.maijā, no plkst.12.00 līdz 17.00 Eiropas kultūras galvaspilsētas kultūras vasarnīcā „Esplanāde 2014” ar plašu norišu programmu tiks svinēta Norvēģijas Konstitūcijas pieņemšanas 200.gadadiena.

Norvēģijas Konstitūcija tika pieņemta 1814.gada 17.maijā, un tā ir Eiropā vecākā un pasaulē otrā vecākā konstitūcija, kas joprojām ir spēkā. Konstitūcijas gadadienas svētki tiks atklāti plkst.12.00, kad rīdzinieku un pilsētu viesiem prezentēs interaktīvu vides objektu „Nenorunātās tikšanās” – ekrāns, kas atgādina cilvēka aci, veidos video tiltu ar Norvēģiju. 17.maijā otrs tāds pats vides objekts atradīsies Norvēģijas dienvidu pilsētā Frogn. Līdz ar to cilvēki Latvijā caur „aci” varēs ieskatīties Norvēģijā un otrādāk. Šis objekts Esplanādē atradīsies visu vasaru, rādot gan iepriekš sagatavotus video materiālus, gan nodrošinot tiešraides ar dažādām vietām.

Plkst.12.30 būs skatāmas norvēģu tautas dejas, ko izpildīs jauns un aizrautīgs deju kolektīvs „Rūdis”, kam sekos Edvarda Grīga dziesmas solistes Ances Purmales izpildījumā.

Plkst.13.30 uz teātra izrādi tiek aicināti skolas vecuma jaunieši un viņu vecāki. Rīgas Skolēnu pils teātris „Zīļuks” spēlēs pēc norvēģu rakstnieka Erlenna Lū darba motīviem tapušo izrādi „Kurts šmorē, lai atpūtinātu galvu”. Izrāde ir jautrs stāsts par kādu vīru, viņa ģimeni, integrāciju un valsti. Kurts strādā par autokrāvēju ostā un kādu dienu, atverot konteineru, atrod tur kaut ko ļoti daudz un pārsteidzošu.

Plkst.15.00 būs skatāma laikmetīgās dejas izrāde „Ārā”. Horeogrāfes Olgas Žitluhinas un dejas dramaturģes Intas Balodes vadībā tapusi izrāde pēta mūsdienu cilvēka spēju iziet ārpus ierastās komforta zonas augstāku mērķu vārdā. Izrādes iedvesmas avots bijusi Henrika Ibsena lugas „Brands” tēma un moto „Tiks piedots – ja tu neiespēji, bet mūžam ne – ja negribēji”. Izrādē mūzika un dzīvais izpildījums: Juris Kaukulis, Kaspars Tobis („Dzelzs vilks”), tērpi: Šeila, dejos Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas horeogrāfijas studenti.

Savukārt plkst.16.00 uz skatuves kāps indie-rock grupa no Norvēģijas „Away”. Grupa piecu 18 gadīgu puišu sastāvā kļuvusi ievērojama ar savu enerģisko izpildījumu, vokālo harmoniju, enerģisko ģitāru skanējumu un spēcīgu solistu.

Norvēģijas Konstitūcijas pieņemšanas 200.gadadienas pasākumus rīko un finansē Norvēģijas karalistes vēstniecība Latvijā ar Norvēģijas uzņēmumu atbalstu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV