Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Filmas Zodiaks apskats

Nils Auziņš, 06.06.2007. 09:00 | komentāri (7)

Jebkurā astroloģiskajā prognozē ir iespējams iekļaut paredzējumu, ka tā vai cita horoskopa zīmē dzimušais, iespējams, dosies uz labākiem medību laukiem. Tā noteikti varētu būt visticamākā prognoze no visām, jo kādreiz tas neizbēgami piepildīsies. Filmas galvenais varonis rūpējas par to, lai tā notiktu biežāk.
Filmas Zodiaks apskats
Slepkavas, maniaki, ārprātīgie un citas marginālas parādības vienmēr ir fascinējušas gan filmu veidotājus, gan filmu skatītājus. Kāpēc kaut kāds X darīja to, ko darīja, kādi bija viņa motīvi, cēloņi, ceļš līdz noziegumiem. Ir filmas, kuras attēlo kaut kādus mistiskus uzšķērdējus, kurus radījusi autora fantāzijas un ir filmas, kuras daļēji, jeb pilnībā balstās uz reāliem notikumiem. Dīvaini, bet fakts, ka reālie noziegumi ir nereti daudz šausmīgāki par tiem, kurus izdomā kārtējās viduvējās „šausmenītes” veidotāji. Tas, ka kaut kas tāds patiešām notiek laikam ir pārāk nomācoši un tā vietā, lai, piemēram, paskatītos pasaules ziņas, tiek dota priekšroka popkorna tūtai, zombijiem, vilkačiem un citiem no pirksta izzīstiem tēliem.

Zodiaks ir trilleris, kas balstās uz reāliem notikumiem, kuri saistīti ar viena maniaka ekstravagantajiem izlēcieniem. Šis slepkava sešdesmito gadu beigās ASV nogalināja cilvēkus, parasti pārīšus, kas meklēja divvientulību kādā klusākā nostūrī. Pēc paveiktā šis maniaks zvanīja uz policiju un aprakstīja izdarīto un lika noprast, ka sekos vēl nākamās slepkavības, tāpat viņš presei piesūtīja vēstules, kurās bija atstāts kāds pavediens saistībā ar noziegumu. Lieki teikt, ka San Francisko apkārtnē, kurā tika paveikti noziegumi, iestājās panika. Pats nejaukākais, ka pārdrošais slepkava tā arī nekad netika notverts un pēdējā vēstulē presē esot izteicis cerības, ka reiz varētu sanākt laba filma par visiem šiem notikumiem. Un, lūk, ir divtūkstoš septītais gads un filma ir gatava.

Jāpiebilst, ka beidzot ir filma, kurā nav domāts tikai par naudu un termiņiem, bet arī par sižeta detaļām un smalkumiem. Detaļas un smalkumi šeit ir nepieciešami arī tāpēc, ka filmas autori šoreiz vairāk ietekmējušies no Robert Graysmith bestsellera, kura autors ietekmējies no šiem slepkavīgajiem notikumiem un uzmanības centrā ir šajos notikumos cietušie un iesaistītie cilvēki, viņu dzīves un slepkavību izmeklēšanas gaita. Varbūt tāpēc filmas viens no mīnusiem ir pārāk daudzās personas, kuras darbojas filmas gaitā. Un protams, ka daudzi gaidīs kaut kādu atrisinājumu, kam būtu jāseko pēc spriedzes pilnajiem kadriem. Varēja jau izdomāt beigu ainu, kurā maniaks tiek samalts kotletēs vai iekrīt vannā ar skābi un taisnība gavilētu, bet tad jau tas vairs nebūtu autentiski. Un reālie notikumi šoreiz ir svarīgāki par specefektiem.

Filma ir sanākusi gana laba un žanrs trilleris šoreiz nav piekabināts tāpat vien. Filmas autora David Fincher kontā ir tādas filmas kā Fight Club un Panic Room un arī šoreiz viss ir pieklājīgā līmenī. Ja kādam ir gadījies redzēt Spike Lee filmu Summer of Sam (1999) , kura ir par līdzīgu maniaku, kurš pāris gadus vēlāk darbojās Ņujorkā, tad sapratīs, kādā, apmēram, manierē ir veidots Zodiaks. Uzsvars šeit ir likts nevis uz pašu maniaku, bet kā maniaka paveiktie noziegumi liek reaģēt sabiedrībai un cilvēkiem, kuri iesaistīti izmeklēšanas gaitā.

Izrādās, ka eksistē arī 2005.g. uzņemta filma The Zodiac par šiem pašiem notikumiem un interesanti, ka ir arī maz budžeta Zodiaks, kas iznācis 1971.g un šīs filmas veidotāji nepārprotami izmantoja faktu, ka tie cilvēki, kuru radio un presē tik tikko skanēja reāli vēstījumi par reālām slepkavībām, vēlreiz ies skatīties šo notikumu izpušķotu versiju piegraužot popkornu un iemalkojot kādu malku saldenas kolas. Ja liekas, ka kaut kas trūkst jaunākajā Zodiakā, ir alternatīvs variants, ko var pameklēt, ja nav nekas labāks ar ko nodarboties.

Lomās: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Robert Downey Jr., Chloe Sevigny, Anthony Edwards

Mājaslapa : http://www.zodiacmovie.com







Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV