Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Filmas Goijas rēgi apskats

Nils Auziņš, 13.06.2007. 09:25 | komentāri (3)

Vēsturiskā drāma Goijas rēgi laikam ir iznākusi nepateicīgā laikā, jo nomācoši lielai daļai kino skatītāju noteikti nebūs pa spēkam fiksēt savu nenoturīgo uzmanību uz pagarās filmas detaļām un vēl jo vairāk apgrūtināti jutīsies tie, kuriem patīk tikai un vienīgi izklaide un ir absolūta alerģija pret vēsturi.
Filmas Goijas rēgi apskats
Aplūkojot atsauksmes un kritikas par šo filmu ar lielu izbrīnu atklāju, ka filma ārzemju kritiķu vidū diez ko lielu sajūsmu neizraisa. Figurē tādi iebildumi, ka šeit nemaz neesot par Goiju, neizpratne par ko tad šis stāsts vispār ir, kuri ir labie, kuri ļaunie, kurš šeit ir galvenais varonis un pat vispārinoši apgalvojumi, ka vēsture nevienu neinteresē un ir garlaicīga.

Tā kā lielākais vairākums ir visai negatīvi noskaņoti pret šo filmu, tad mēģināšu noformulēt, kāpēc, man filma likās visnotaļ laba. Divu stundu laikā neviens filmas varonis nepalaida gāzes un nesmējās kā ķerts, nemanīju nevienu banālu dialogu un idiotismus sižetā, nekas nebija pārlieku izpušķots un tika attēlots visnotaļ skaudri un „reālistiski” un tas, manuprāt, ir daudz, ja salīdzina ar citām šīs sezonas topa filmām.

Neņemos spriest, cik ļoti vai nē, filmā tika izkropļoti vēstures fakti, taču aktieru tēlojums bija vienkārši lielisks. To pašu varu teikt arī par scenāriju, kurš noteikti nebija izdomāts nedēļas nogales brīvdienās aiz gara laika dzerot alu. Nav ne miņas no pierastās klišeju pilnās prognozējamības, kad filmas piektās minūtes laikā ir skaidrs kā viss beigsies nepilnu stundu vēlāk. Vārdu sakot filma ir pilnīga pašnāvība, ja runā populārā kino industrijas valodā, kuras sauklis ir, jo lētāk, jo labāk.

Mākslinieks Goija šeit figurē tikai kā persona, kura ir klāt visos šeit attēlotajos vēstures nogriežņos Spānijā. Nosaukums patiešām var samulsināt un palīdz izveidot nepareizu priekšstatu par ko, tad ir filma. Vispirms gribētos uzzināt, cik no negatīvi noskaņotajiem kritiķiem patiešām noskatījās visu filmu, jo pat filmas anotācija, kura cirkulē Latvijā pauž diezgan jocīgu vēstījumu, pēc kura liekas, ka filmai vajadzētu būt par traka mākslinieka mežonīgajiem piedzīvojumiem un tā jau nu gluži nav.
Ir maigi sakot dīvaini noniecināt filmu šo dažu nianšu un kļūdu dēļ, it sevišķi, ja ir jāsalīdzina ar tādu „ vēsturisko” sviestu kā filma 300 Termopilu kauja, kas kopumā, manuprāt, ir viena milzīga kļūda.

Var jau būt, ir grūti saprast par ko bija filma, jo tā nebija par kaut ko vienu un konkrētu vai kādu un viņa piedzīvojumiem ceļā no punkta A līdz punktam B. Šķiet amerikāņu vērtētājiem tā noteikti bija problēma un abstrakcijas līmenis bija nepārkožams rieksts un, laikam jau ne jau viņiem vien. Kaut arī tā, likās, ka beidzot ir filma, kas nav bezgalīgs tukšums spīdīgā papīrā, filma ar kādu jēgu, bet tā netiek izkliegta skaļi un uzrakstīta ar labi salasāmiem burtiem.

Par spīti tam, ka liekas, ka vajadzēja piestrādāt pie Goijas biogrāfijas detaļām un citu varoņu tēliem, kopējā kontekstā tam īsti nav nozīmes, jo šeit nav par konkrētiem vēsturiskajiem varoņiem un notikumiem, bet gan par cilvēkiem kā tādiem un viņu dabu. Par cilvēku nežēlību un varaskāri, liekulību un naidu, par likteņu neparedzamajiem pavērsieniem un cilvēku spēju mainīties līdzi laikiem. Filmā ir daudz satriecoši labas un beidzot arī oriģinālas ainas, sižeta pavērsieni un idejas. Labi aktieri un perfekta aktierspēle un pat fona mūzika ir ok.

Jāsecina, ka tas viss laikam nav svarīgi, ja jau šovasar ir atgriezies trešais „spaidijs” un 3d jokus plēš vecais labais Šreks, tad, kuram gan vēl plānprātiņam vajag vēsturisku drāmu ar atsaucēm uz reālām personām un reāli izlietām asinīm, it sevišķi, ja pavisam tūlīt būs Hostelis 2 un kārtēja fiktīvā sadomazo ballīte tāpat vien, lai forši.

Lomās: Natalie Portman, Javier Bardem, Stellan Skarsgård, Randy Quaid, Blanca Portillo

Mājaslapa : http://wwws.warnerbros.es/goyasghost













Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV