Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

"Zinātnes kafejnīcā" notiks diskusija par plastmasu un bioplastmasu

Sanita Rībena, 26.11.2010. 16:44

7.decembrī plkst.18.00 "Zinātnes kafejnīcā" Latvijas Zinātņu akadēmijas trešā stāva foajē notiks diskusija "Plastmasa un bioplastmasa - sadarbība vai karš?" Diskusiju organizē Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar biedrību "homo ecos:", to apmeklēt aicināts ikviens interesents.

Šīs reizes "Zinātnes kafejnīcas" vakara sarunu temats būs saistīts ar apkārtējās vides piesārņošanas problēmām, ko rada plastmasas iepakojuma izmantošana. Pētījumi liecina, ka no tipiskākajiem mājsaimniecības atkritumiem tieši plastmasas atkritumi veido 7% svara un 20% atkritumu apjoma.

Šodien, iepērkoties veikalā, esam jau pieraduši, ka atkritumos pēc tam jāizmet vesela kaudze iepakojuma: neskaitāmi maisiņi, plēves, tetrapakas, plastmasas pudeles. Viss ir iesaiņots, safasēts, ietīts un satīts - spēj tik plēst, griezt un uzminēt viltīgo iepakojuma attaisīšanas knibuli. Vai, veicot šīs darbības, esam aizdomājušies, cik gadu paies, kamēr šie sintētiskie plastmasas iepakojumi pazudīs no mūsu Zemes un kā šo iepakojumu radītās atkritumu kaudzes ietekmē apkārtējās vides piesārņotību? Vai zinām to, cik videi draudzīgi ir šie dažādie iepakojuma materiāli? Vai ir iespējams vides piesārņojuma problēmas risināt, izmantojot produktu iepakojumam jaunākās paaudzes plastmasu - bioplastmasu?

Šajā reizē būs iespēja uzzināt visu par plastmasu un bioplastmasu, to raksturojumu, iegūšanas un izmantošanas iespējām, aplūkot vides un pārtikas kvalitātes problēmas saistībā ar plastmasas kā produktu iepakojuma materiālu izmantošanu, uzzināt speciālistu viedokļus, zināšanas un idejas par šiem jautājumiem.

Pasākumu kā vienmēr vadīs Dr.Juris Šteinbergs - zinātnieks un populāra TV raidījumu seja. Kafejnīcas diskusijās kā eksperti piedalīsies Rīgas Tehniskās universitātes profesors Mārtiņš Kalniņš, Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas pārstāvji Rūta Bendere un Aldis Vidužs, Latvijas lauksaimniecības universitātes vadošā pētniece Lija Dukaļska un Latvijas iepakojumu asociācijas pārstāvis.

Pasākuma sākumā eksperti ieskicēs savu skatījumu, savukārt pēc tam tiks dots vārds visiem diskusijas dalībniekiem - ik viens varēs izteikt savu viedokli, uzdot jautājumus ekspertiem, kā arī iegūt jaunas zināšanas. Viss pasākums noritēs neformālā gaisotnē, dalībniekiem malkojot kafiju vai tēju.

"Zinātnes kafejnīcu" mērķis ir neformālā vidē pie kafijas tases raisīt brīvu diskusiju par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Pasākums sniedz lielisku iespēju ik vienam - gan uzņēmējam, gan pensionāram, gan skolotājam, gan studentam, gan ierēdnim - tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto kādā konkrētā zinātnes jomā.

Diskusija "Plastmasa un bioplastmasa - sadarbība vai karš?" notiks Latvijas Zinātņu akadēmijas trešā stāva foajē, Akadēmijas laukumā 1, par dalību pasākumā nav jāmaksā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV