Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Zinātnes kafejnīca "Sintētiskā bioloģija – vai problēmu risinājums?"

Iveta Ķelpe, 29.03.2011. 16:46

5.aprīlī plkst. 18:00 Latvijas Zinātņu akadēmija aicina uz zinātnes kafejnīcas diskusiju "Sintētiskā bioloģija – vai problēmu risinājums?" ES mājā, Aspazijas bulvārī 28 1.stāvā, Rīgā. Kafejnīcas sarunu temats būs veltīts vienam no bioloģijas jaunākajiem virzieniem – sintētiskajai bioloģijai, pirmās mākslīgās dzīvības formas radīšanai, zinātnieku nākotnes iecerēm un vai šī mūsu draiskošanās ar baktērijām nevar pēkšņi pārvērsties par biļeti uz elli.

Kafejnīcas diskusijā kā eksperti piedalīsies:
Latvijas Lauksaimniecības universitātes asociētais profesors Egils Stalidzāns,
LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta vadošais pētnieks Uldis Kalnenieks,
Latvijas Organiskās sintēzes institūta laboratorijas vadītāja Maija Dambrova un LU Bioloģijas fakultātes dekāns Nils Rostoks.

Kafejnīcas pasākumu vadīs Dr.Juris Šteinbergs - zinātnieks un populārs TV raidījumu vadītājs.

Ievērojams progress ir vērojams bioloģijas pasaulē. Aizritējušajās desmitgadēs DNS analīžu veikšana ir kļuvusi daudz ātrāka un lētāka. Neskaitāmiem dzīvniekiem, augiem un cilvēkam ir atšifrēts genoms, tāpēc zināšanas par organismiem ir kļuvušas daudz plašākas. Milzīgās datubāzēs ir apkopota informācija par dažnedažādu organismu genomiem – sākot no visvienkāršākajām baktērijām un beidzot ar cilvēku. Nokopējot baktēriju DNS un ievietojot cilvēka radīto ģenētisko materiālu tukšā šūnā, var iegūt dzīvotspējīgu baktēriju. Tādejādi zinātnieki cer ne vien nolasīt dzīvības kodu, bet arī modelēt un izgatavot funkcionālus genomus, radīt līdz šim nebijušus organismus.

Pagājušā gada pavasarī amerikāņu zinātniekiem jau izdevās izgatavot vienkāršas baktērijas pilna genoma kopiju. Ģenētisko materiālu ievietoja tukšā baktērijas šūnā un ieguva baktēriju, kas spēj dalīties. Tik tuvu jaunas dzīvības radīšanai laboratorijā mēs vēl neesam bijuši. Dabiskajai reprodukcijai ir parādījies sāncensis – zinātnieki, kas tukšās šūnās ievietos datorā modelētus un laboratorijā ķīmiski sintezētus mākslīgus gēnus.

Sintētiskā bioloģija ir radījusi iespējas, kas var palīdzēt cilvēces problēmu risināšanā ar īpaši veidotu mikroorganismu starpniecību. Speciālisti cenšas radīt baktērijas, kas spētu, piemēram, ražot elektrību no atmosfērā esošās ogļskābās gāzes, attīrīt ūdeni un radīt pretpiesārņojuma vielas, jaunus tekstilizstrādājumus vai izstrādāt medicīnā izmantojamas vielas. Ir cerība konstruēt mikroorganismus, „ieprogrammējot" tos cilvēkam nepieciešamu uzdevumu veikšanai. Dzīvie organismi ir ārkārtīgi sarežģīti, tāpēc tādu mikroorganismu radīšana, kuri veiktu cilvēka izvirzītus uzdevumus, būs grūta. Turklāt būs jāņem vērā arī ētikas un drošības apsvērumi.

Par Zinātnes kafejnīcu

Zinātnes kafejnīcas mērķis ir neformālā vidē pie kafijas tases raisīt brīvu diskusiju par aktuāliem un sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Šī ir lieliska iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem, uzdot gan skolotājam, skolēnam, studentam, ierēdnim, bibliotekāram, gan uzņēmējam un pensionāram interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto kādā konkrētā zinātnes jomā, kas šajā reizē ir sintētiskā bioloģija.

Zinātnes kafejnīca aicina jebkuru interesentu atnākt un pievienoties diskusijām, iegūt sev noderīgas zināšanas.

Par dalību Zinātnes kafejnīcā lūdzam informēt, Maiju Bunduli, tālr.67227790, mob.tel.26514481, e-pasts: maija.bundule@lza.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV