Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Rīgas Stradiņa universitātē notiks ikgadējā Zinātniskā konference

Edijs Šauers, 11.04.2011. 15:51

No 14. līdz 15.aprīlim divas dienas notiks RSU ikgadējā Zinātniskā konference. Konferences darbs noritēs astoņās sekcijās, kurās kopumā tiks prezentēti 447 referāti par Latvijā un pasaulē aktuālām problēmām sabiedrībā un novitātēm zinātnē. Šogad RSU Zinātniskajā konferencē tiks prezentēts pēdējos gados lielākais referātu skaits. Pērn to bija aptuveni 400, bet vēl pirms gada - tuvu 300 referātu.

Katru gadu RSU Zinātnisko konferenci atklāj universitātes nozīmīgāko un aktuālāko pētījumu prezentācijas. Šogad konferenci atklās RSU rektora, profesora Jāņa Gardovska, profesora Jāņa Zaļkalna un docentes Andas Rožukalnes uzstāšanās. J.Gardovskis iepazīstinās konferences dalībniekus ar šī gada nozīmīgāko sasniegumu medicīnā Latvijā - ar pirmās aknu transplantācijas gaitu, gatavošanos tai un tās devumu medicīnas zinātnes attīstībai Latvijā. Jāatgādina, ka tieši J.Gardovska vadībā šī gada 13.janvārī notika pirmā aknu transplantācija Latvijā, par ko J.Gardovskis šogad saņēma arī Latvijas Zinātņu akadēmijas piemiņas medaļu.

Savukārt profesors Jānis Zaļkalns informēs par rezultātiem starpdisciplinārā pētījumā par novecošanās aspektiem un prognozēm 21.gadsimtā, bet RSU Komunikācijas fakultātes docente, studiju programmas "Žurnālistika" vadītāja Anda Rožukalne iztirzās sabiedrības un mediju attiecības uzticamības kontekstā - kuram un kāpēc uzticēties publiskajā telpā.

Pēc konferences atklāšanas sekos darbs astoņās sekcijās, kas raksturo RSU prioritātes zinātnē un pētniecībā:
• "Bioloģisko novecošanās procesu faktori un dzīves kvalitāte Latvijas populācijā",
• "Infekcijas aģentu loma mūsdienu skatījumā Latvijā aktuālu infekciju izcelsmē un norisē",
• "Sejas žokļu deformāciju (anomāliju) imūnhistoķīmiski, radioloģiski un klīniski pētījumi",
• "Politiskās, ekonomiskās, sociālās un tiesiskās sistēmas transformācijas Latvijā un pasaulē: pašreizējās reālijas un nākotnes kontūras",
• "Latvijas iedzīvotāju veselību apdraudošo eksogeno un endogeno faktoru izpēte",
• "Bērnu mirstību un invaliditāti izraisošo faktoru izpēte",
• "Ļaundabīgo audzēju klīnisko un molekulāro īpatnību izpēte agrīnas diagnostikas un ārstēšanas stratēģijas uzlabošanā",
• "Veselības traucējumu radīto funkcionālo ierobežojumu klīniskā epidemioloģija Latvijā".

Kopumā RSU Zinātniskajā konferencē referātos tiks aplūkotas tēmas, kas skar medicīnas un veselības aprūpes inovācijas un pētījumus, kā arī sociālo zinātņu atklājumus, kas iztirzās gan Latvijas sabiedrībā aktuālās tēmas, gan novitātes zinātnē pasaulē kopumā. Referātos tiks aplūkota, piemēram, kodolpiesārņojuma ietekme uz veselību ilgtermiņā, bērnu fiziskās sagatavotības izmaiņas, sociālās politikas veidošana, ģimenes formu izmaiņas mūsdienu sabiedrībā, ētikas aspekti farmācijā, savtīgais devējs Raiņa lugā "Spēlēju dancoju", jaunu apreibinošo vielu izplatība Latvijā, biroja tehnikas radītais piesārņojums, zobupastu klasifikācijas pamatotība, pašnāvību izplatība Latvijā, bērnu bailes no zobārstiem, maģiskā domāšana studentu vidū, starpvalstu konflikti kibertelpā un citas tēmas.

Ikvienam interesentam konferences ietvaros būs iespēja aplūkot arī stenda referātus, kad zinātnieki savus pētījumus prezentēs vizuāli uzskatāmā formā visiem aplūkojamā veidā RSU fuajē.

RSU Zinātniskā konference tiks atklāta ceturtdien, 14.aprīlī, pulksten 10:00, RSU Aulā, Dzirciema ielā 16, Rīgā. Tuvāk ar konferences programmu, norises laikiem un auditorijām varat iepazīties šeit.

Par Rīgas Stradiņa universitāti:

Rīgas Stradiņa universitāte ir viena no vadošajām un modernākajām augstākās izglītības mācību iestādēm Baltijā ar izteikti starptautisku ievirzi. Tās 10 fakultātēs līdzās ar medicīnu saistītajām studijām jau 12 gadus ir iespējams apgūt dažādas modernas sociālo zinātņu programmas. Rīgas Stradiņa universitātē kopumā studē vairāk nekā 6100 studentu no visas pasaules. 2010./2011.studiju gadā RSU sasniedza rekordu ārvalstu studējošo skaita ziņā - jaunajā studiju gadā RSU tika uzņemti 104 ārvalstu studenti, līdz ar to RSU ārvalstu studiju programmās kopumā zināšanas un praksi pašreiz apgūst 302 jaunieši no 18 pasaules valstīm. Tas ir lielākais ārvalstu studentu skaits RSU pēdējo 20 gadu laikā. Papildu informācija ir pieejama interneta mājas lapā www.rsu.lv.

Sekot līdzi Rīgas Stradiņa universitātes jaunumiem var arī sociālajos tīklos Twitter, Facebook, Draugiem.lv un YouTube. Par RSU aktualitātēm var uzzināt arī RSU studentu radio "Runā Skaļāk" - http://runaskalak.lv.

Papildu informācija:
www.rsu.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV