Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Revizors un rekvizējamais

Velta Līvija Miķelsone, 22.01.2007. 14:00

Atšķirīgiem rakstura tipa cilvēkiem, strādājot vienā kolektīvā, labāku sajūtu radīs tas, ka viņš to vadīs un būs priekšnieks, bet cits komfortablāk jutīsies, apmierinoties ar izpildītāja vietu. Viens cilvēks var uzņemties pienākumus un spēt tos pildīt, viņam patiks uzņemties risku, bet kāds cits būs jāiešūpo, un arī tad dažkārt nekas nesanāks. Riskēt viņš baidīsies, tāpēc izvairīsies no atbildības.
Revizors un rekvizējamais

Turpinājums 3. rakstam 

Taču ir radusies zinātne- socionika, kura spēj noteikt tipu jūsu psihei, jeb jūsu „psihes četru burtu kodu”.

Lai jums rastos vēl labāks priekšstats, apskatīšu darba piemēru.

Kādā uzņēmumā ir divi īpašnieki. Viens noslēgts, taču ar pamanāmu, akurātu izskatu, jau uzmetot skatu, rodas sajūta, ka viņš ir priekšnieks, jo prot radīt iespaidu. Par sevi viņš domā: es visu daru tikai kolektīva labā, greizsirdīgi uztver otra kolēģa darbību, jo privātīpašumu sargā un vēlās kontrolēt situāciju. Ja viņam pieder uzņēmums, tad greizsirdīgi sargā to.Nevienam neuzticas, visu pārbauda, jo grūti izprast, uz ko ir spējīgi citi cilvēki. Tos viņš galvenokārt vērtē pēc ārējā izskata un viņu rīcības. Cilvēki viņam- tās ir vienības; viens, divi, trīs...kuriem jādod uzdevums un tas viņiem jāpilda. Izbrīnu un izmisumu viņā radīs tas, kādēļ katrs to pilda atšķirīgi. Viņa izpratnē nav neaizstājamu cilvēku. Tanī pat laikā pats viņš ir labestīgs, atsaucīgs. Īpaši labs pret saviem tuvajiem, tā arī šķiro cilvēkus „mani un svešie”.

Otrs īpašnieks, ar kuru liktenis viņus saveda izrādījās gaužām atšķirīgs. Necils ārējais izskats, paviršs apģērbs. Viņš labi izprot cilvēkus, strauji spēj mainīt savu viedokli, jo uzkrātā informācija, kuru viņš īpaši meklē, liek tam bieži manīt domas. Arī lēmumus. Ļoti ātri ķer un apgūst jaunu informāciju. Viņam svarīgi, lai darbā būtu interesanti un lai darbs būtu interesants. Var ķerties pie vairākiem darbiem uzreiz. Ja kāds saderīgais ir blakus, pārtver tā iesākto lai pabeigtu. Ir atvērts un spējīgs ātri iepazīties. Nešķiro cilvēkus savējos un svešos, bet piemīt tieksme īpaši neriskēt. Kaut arī mīl sabiedrību, taču darbā viņam nav pieņemami „virsdiriģenti”, tādēļ veiksmīgi vada mazu kolektīvu. Grūtības sagādā izrīkošana un kontrole par kolēģiem. Nepiemīt privātīpašnieka tieksmes.

Ko mēs secinām? Diezin vai šie divi būs spējīgi strādāt ilgstoši komfortablas attiecībās darbā? Un jūs taču ievērojāt, ka viņiem abiem ir atšķirīgs skatījums uz dzīvi, atšķirīga attieksme pret darbu, kolēģiem. Šīs attiecības socionikā sauc par revīzijas attiecībām, kur pirmais aprakstītais ir revizējamais -r. Un cilvēks, kuru rekvizē - R( otrais).

Kā viņi uzvedīsies šinī situācijā? Revizors domās; kāda muļķe ir šī persona, ar kuru liktenīgi esmu vienojies biznesā. Man laikam jāņem viņa savā aizbildniecībā, jārūpējas par viņu, jo jūtams, ka viņai trūkst gan darba tvēriena, gan kaut kādas elementāras izpratnes par to, ko viņa ķersta- kā gaisu.

Revizors arī ļoti īsu laika sprīdi to darīs, attiecības abiem it kā liksies pat simpātiskas. Arī rekvizējamais kādu īsu laiku darīs visu to, ko prasīs un liks revizors. Bet iegaumējiet, tikai īsu... Jo raugi, jūtot tādu „milzīgu revizora gādību” rekvizējamais ļoti drīzā laikā sāks pamanīt milzīgas garastāvokļa svārstības, te uz labu, te sliktu. Viņš zaudēs savas pozitīvās emocijas, pamazām sāks bojāties veselība. Vispirms viņš sajutīs fiziskas izpausmes - balss zaudēšanu... sāks klusi runāt. Ja vēlēsies pateikt kaut ko skaļāk, sāksies balsenes spazmas. Un tad rekvizējamo sāks piemeklēt dažādas kaites, kad viņš būs spiests ik pa laikam atstāt darbu, lai savestu sevi kārtībā. Bet ja darbu mīl, ir jāatgriežas. Sāksies panika.

Ja abi partneri ir inteliģenti, ar pietiekoši augstu intelektu, pasliktinājumu nenovēros. Taču ar garastāvokli neko nepadarīt, tas nepārtraukti būs slikts.

Ko darīt? Neviens praktiskās psiholoģijas speciālists, izņemot socioniķi, palīdzēt nespēs. Tikai tad, kad izpratīsiet katrs savu socionisko tipu, spēsiet palīdzēt sev. Taču revizors socioniku nemācīsies, jo viņš nejūtas ne pie kā vainīgs.

Socionika ir modernā disciplinējoša zinātne, kura paskaidro cilvēku uzvedību sabiedrībā. Nav sliktu cilvēku, ir tikai lielāka vai mazāka nesaderība starp viņiem.
Ikviena cilvēka elle ir cits- nesaderīgs cilvēks.

Kā lasījāt jau minētā piemērā, katrs no viņiem brīnišķīgs cilvēks, tikai kopā šīs attiecības ir būtiski sarežģītas.

Šādi piemēri ir visa mūsu dzīve. Tos neskaitāmos variantos apraksta prese, par tiem tiek runāts TV pārraidēs, psihologu konsultācijās, ikdienā. Ja lasīsiet arī turpmāk, ar socionikas metodēm kopīgi atradīsim atbildes.

Kontakti:
Velta Līvija Miķelsone
Kijevas Starptautiskā socionikas institūta pārstāve Latvijā,
Socionikas eksperte- konsultante
Tālr. 7540771; 29138333

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV