Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

„Zinātnes kafejnīcā" diskutēs par Higsa bozonu un citām fizikas aktualitātēm

EasyGet.lv, 12.10.2012. 11:52

Ceturtdien, 18. oktobrī, plkst. 18.00 Latvijas Universitātes (LU) kafejnīcā notiks pasākums „Zinātnes kafejnīca", šoreiz veltīts jaunākajiem zinātnes sasniegumiem fizikā – Higsa bozonam un ar tā atklāšanu saistītiem jautājumiem, informē LU Preses centrs.

Zinātnieki, kas strādāja ar Lielo hadronu paātrinātāju, 2012. gada 4. jūlijā paziņoja par daudzu gadu darba rezultātu – daļiņas, kuras pirmās izmērītās īpašības atbilst Higsa bozonam, atklāšanu. „Šis atklājums aizpilda iztrūkstošo, līdz šim nezināmo posmu, tā saucamajā, „Standarta modeļa" teorijā, kas izskaidro elementārdaļiņas un to uzbūvi," šī gada jūlijā skaidroja LU rektors, profesors M. Auziņš. Jaunā elementārdaļiņa savu nosaukumu ieguvusi par godu atklājējam, angļu fiziķim – teorētiķim Pīteram Higsam, kurš ir arī viens no „Standarta modeļa" autoriem.

Masu medijos Higsa bozons dažkārt tiek dēvēts par dievišķo daļiņu, bet Higsa lauks – par Dieva izpausmi, jo tas rada Visuma masu. Higsa daļiņas atklāšanai ir liela loma mūsu pasaules izpratnē. Pastāv pat uzskati, ka šīs daļiņas mākslīga iegūšana var izsaukt nekontrolējamu masas pieaugšanas ķēdes reakciju un melnā cauruma izveidošanos. Zinātnieki uzskata, ka līdz ar Higsa bozona atklāšanu, fundamentālā fizika ir sasniegusi jaunu virsotni, bet šī virsotne noteikti nav pēdējā. Priekšā vēl esot liels darbs, lai rūpīgi izpētītu jaunās daļiņas uzvedību un izzinātu, cik precīzi tā atbilst „Standarta modeļa" teorijai. Iespējams, ka pat mazākās novirzes var dot informāciju – ko negaidītu par materiālās pasaules tikko sasniegto attālo „nostūri".

Par to, kas īsti ir Higsa bozons „Zinātnes kafejnīcā" stāstīs eksperti: LU rektors, profesors Mārcis Auziņš skaidros, kas ir Eiropas Kodolpētījumu organizācijas (CERN) un Lielais hadronu paātrinātājs. Uzzināsiet, kādas vēl fizikas problēmas ir neatrisinātas, piemēram, antimatērija, tumšā enerģija un tumšā matērija, un kā CERN varētu meklēt to risinājumu. LU Datorikas fakultātes vadošais pētnieks Vjačeslavs Kaščejevs stāstīs par „Standarta modeli" kā mūsdienu elementārdaļiņu fizikas teoriju un Higsa bozona vietu tajā, savukārt Cietvielu fizikas institūta Radiācijas fizikas laboratorijas vadītājs, vadošais pētnieks Jānis Bērziņš informēs par Latvijas nākotnes perspektīvām šajā jautājumā.

Pasākumu vadīs SIA GenEra direktors, molekulārbiologs Juris Šteinbergs. To varēs noskatīties arī tiešraidē LU portālā.

Otrdien, 16. Oktobrī, plkst. 18:00, ar Higsa bozonu un fizikas jaunumiem saistītie jautājumi tiks pārrunāti LU radio Naba raidījumā „Zinātnes vārdā", kurā viesosies Jānis Bērziņš un Vjačeslavs Kaščejevs.

Šoreiz raidījumu vadīs Anna Platpīre un Ilze Dimanta.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV