Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Radio "Klasika" 15. dzimšanas dienu svinēs ar koncertu Lielajā ģildē

Ilze Zvaigzne, 04.01.2011. 13:13

6. janvārī ar koncertu Lielajā ģildē tiks svinēta Latvijas Radio 3 "Klasika" 15. dzimšanas diena. Jubilejas koncerts iecerēts tēmu lokā "mākslinieks - teātris - dzīve - mīlestība", un atspulgi tam rasti Alfrēda Šnitkes, Džakomo Pučīni, Romualda Kalsona, Romualda Grīnblata, Eriha Volfganga Korngolda, Riharda Štrausa un Hektora Berlioza mūzikā.
Radio "Klasika" 15. dzimšanas dienu svinēs ar koncertu Lielajā ģildē

Koncertā piedalīsies solisti Inese Galante, Krišjānis Norvelis un Finnurs Bjarnasons no Īslandes un Anglijas, aktieris Arturs Skrastiņš un klavesīniste Ieva Saliete, koris "Kamēr..." un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, informē Latvijas Radio preses sekretāre Ilze Zvaigzne.

Koncertu diriģēs Ainārs Rubiķis un Māris Sirmais. Koncerta režisore ir Indra Roga, bet scenogrāfs - Mārtiņš Vilkārsis.

Daudzi skaņdarbi Latvijā izskanēs pirmoreiz, tostarp arī 19.gadsimta franču komponista Berlioza savdabīgais mākslinieka manifests - liriska monodrāma teicējam, solistiem, korim un orķestrim "Lelio jeb atgriešanās dzīvē". Šajā darbā komponists zīmē arī savas pārdzīvojumu un kaislību pilnās dzīves motīvus.

Ja slaveno un bieži atskaņoto "Fantastisko simfoniju" pamudināja rakstīt īru aktrises Harietas Smitsones cirstās brūces komponista sirdī, tad koncertzāļu retumu "Lelio" iedvesmoja jaunā pianiste Kamilla Moka, kas 1830.gadā bija apsolījusi laulāties ar komponistu. Diemžēl arī šajās attiecībās drīz nācās vilties, jo gadu vēlāk Berliozs saņēma vēsti no Mokas mātes par iecerētās precībām ar slaveno franču klaviermeistaru Kamillu Plejēlu. Berliozs bija gatavs nogalināt visus vainīgos, tomēr par laimi viņa plāns piedzīvoja fiasko. "Lelio" radās Mokas jaunkundzes un Berlioza mīlas rītausmā, iezīmējot finālu attiecībām ar Smitsoni un jaundzimušo mīlu pret Moku.

Gan "Fantastiskā simfonija", gan "Lelio" ir savstarpēji saistīti darbi. Apliecinājums tam ir arī koncerts 1832.gada 9.decembrī Parīzes Konservatorijas zālē, kurā abi opusi tika atskaņoti viens aiz otra, parādot ceļu no izmisuma pie cerības. Arī "Klasikas" jubilejas koncertā un tiešraidē skatītāji un klausītāji varēs novērtēt gan daļu no "Fantastiskās simfonijas", gan visu skaņdarbu "Lelio".

Gadu gaitā "Klasika" ir kļuvusi par uzticamu draugu un ceļabiedru daudziem klausītājiem, dodot iespēju baudīt populāru klasisko mūziku un atklāt jaunus apvāršņus laikmetīgos skaņurakstos, veldzēties tautas mūzikas pirmavotos un iepazīt latviešu mūzikas bagātību krātuves, kā arī viesoties koncertzālēs un opernamos Latvijā un pasaulē, piebilst Zvaigzne.

Koncerts sāksies plkst.19, un to būs iespējams vērot arī interneta tiešsaistē.

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs vai internetā "www.bilesuparadize.lv".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV