Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Kārlis Kazāks divos koncertos prezentē albumu „16 stundas"

Elīna Gulbe, 28.03.2011. 18:41

25. un 26. martā Latvijas Nacionālā teātra O!Kartes Jaunajā zālē notika Kārļa Kazāka otrā albuma „16 stundas" prezentācija.
Kārlis Kazāks divos koncertos prezentē albumu „16 stundas"

Šoreiz prezentācijas pasākumam bija piešķirta teātra elpa. Tas ir diezgan likumsakarīgi, jo jaunā ieraksta pamatā ir Kārļa uzrakstītais stāsts par divu cilvēku romantiskām attiecībām 16 stundu garā laika posmā. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka šoreiz dziesminieka radītā mūzika palika fonā. Pasākuma koncepciju veidojis Kaspars Zvīgulis, kuram veiksmīgi izdevies Kārļa radīto stāstu un mūziku savienot ar aktiermākslu un gaismu spēlēm. Šoreiz visi pieminētie komponenti tikai papildina un paspilgtina stāstu, turklāt ne tikai ilustratīvi, bet arī sajūtu līmenī.

Uz teātra skatuves vieta atradās gan Kārlim ar pavadošo grupu, gan aktieriem Astrīdai Kairišai un Ivaram Kļavinskim, kuriem uzticēta vēstījuma stāstīšana. Turklāt tas izdarīts tik veiksmīgi, ka mūziķi un aktieri, it kā tomēr atrodoties blakus, nenovērš skatītāju uzmanību no attiecīgajā brīdī izceltā performances segmenta. Tas panākts ar skatuves gaismu piedāvātajām iespējām. Teātra zālē radīta gluži mājīga atmosfēra. Sanākušajiem, pulcējoties telpā, fonā skanēja kamīna sprakšķi un radio šalkas, uz skatuves paaugstinājuma aiz mūziķiem bija novietots galdiņš, pie kura sēdēja abi stāstnieki. Sienu aiz mākslinieku mugurām rotāja albuma vāka projekcija ar diviem mītiskajiem radījumiem, kuru siržu vietā, stāstam tuvojoties kulminācijai, aizvien vairāk un redzamāk griezās gaismu spēles. Šķiet, ka tas veido savdabīgu dvēseles alegoriju.

Kārlis Kazāks teic, ka mūzika šajā gadījumā ir tikai kā ilustrācija stāstam, tāpēc starplaikos starp aktieru lasītajiem tekstiem atskan dziesmas. Tās varētu raksturot kā ļoti trāpīgus attēlus, jo bez tiem stāsts nenolasītos tik dziļā sajūtu līmenī. Tomēr, neskatoties uz emocionālo intensitāti, viss notika viegli un nepiespiesti.

Nedaudz teatrālā albuma prezentācija šķiet ir arī labākais , kā ierakstu baudīt, jo tikai tā pilnībā sajūtama stāsta kopaina. Iesākumā gan nedaudz neparasti šķiet, ka stāsta lasīšanai izvēlēti aktieri ar ievērojamu vecumu starpību, un vēstījums no vienas personas perspektīvas pēkšņi pārtapis tādā kā dialogā, bet tieši ar šādu koncepciju Kasparam Zvīgulim izdevies skatītājus izcelt no ierastajiem romantisko stāstu uztveres rāmjiem.

Šāda neordināra muzikālā vakara koncepcija pilnībā sevi ir attaisnojusi, radot viengabalainu, dziļu, emocionālu pārdzīvojumu, kurš skatītājiem nodots bez liekas samākslotības.

Abi prezentācijas koncerti bija izpārdoti, tomēr Kaspars Zvīgulis teic, ka maijā, iespējams, tos varētu izrādīt vēlreiz. Tikai pasākuma apmeklētājiem bija iespēja iegūt „16 stundas" kompaktdiska formātā. Diskam pievienots arī Kārļa radītais stāsts, bez kura ieraksts šķietami zaudē savu saliedētību. Albums, kā arī stāsts internetā pieejams K. Kazāka mājaslapā: www.kazaks.lv.

Foto autors Kaspars Svilāns

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV