Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Multimediālais uzvedums „Nebeidzams gabaliņš dzīves"

Lauma Brežģe, 17.10.2011. 09:30

„Arī tautasdziesmas var būt lieliskas. Pat tiem, kam folklora – nē!" Tā savā Twitter profilā 14. oktobra vakarā raksta Ulvis Siliņš, precīzi raksturojot to, ko izdodas sasniegt Birutas Ozoliņas un DJ Monsta multimediju uzvedumam „Nebeidzams gabaliņš dzīves", proti, latviešu tautasdziesmas un folkloru padarīt tīkamu pat tiem, kam iepriekš tā, iespējams, bijusi sveša.
Multimediālais uzvedums „Nebeidzams gabaliņš dzīves"

Galerijas:

„Nebeidzams gabaliņš dzīves" ir tautas mūzikas dziesminieces un koklētājas Birutas Ozoliņas un Ulda Cīruļa jeb DJ Monsta kopprojekts, kura saknes meklējamas nejaušā tikšanās reizē, kad abi mūziķi uzaicināti uz kādu pasākumu, kura koncepcija bijusi apvienot tautas mūziku un modernus ritmus. Pēc tam abi sapratuši, ka sadarbību vēlas turpināt un rezultātā tapis „Nebeidzams gabaliņš dzīves", kas savu pirmizrādi piedzīvoja 14. oktobrī O!Kartes Jaunajā zālē, bet otrreiz to varēja baudīt nākamās dienas vakarā – 15. oktobrī. Tautas mūzikas tikšanās ar elektroniskās mūzikas ritmiem daudziem, iespējams, var šķist neparasts, bet citiem – saistošs eksperiments.

Īsi pēc pulksten pusastoņiem vakarā, dodoties cauri skatītāju piepildītajai zālei, uz skatuves ierodas abi mākslinieki. Tērpusies bēšas krāsas kleitā, šķietami vienkārša un smaidoša, Biruta spēj sasildīt telpu vēl pirms izskanējušas pirmās notis. Šī dziļi latviskā harizma, kas piemīt dziesminiecei, ir kā vēl viens elements uzveduma noformējumā. Lai gan Biruta Ozoliņa un DJ Monsta katrs pārstāv divas muzikāli atšķirīgas pasaules, savas uzstāšanās laikā šis fakts paliek otrā plānā. To spēj panākt ne tikai lieliski izveidotā un viena otru papildinošā muzikālā sadarbība, bet arī abu mūziķu savstarpējā saspēle, kas patiesi neliek apšaubīt to, ka šis caurcaurēm ir kopdarbs.

Kad „Nebeidzams gabaliņš dzīves" piedzīvo pirmizrādi, Latvijā valda drēgns rudens, bet pateicoties izteiksmīgajām video projekcijām (ko veidojusi studija „Dia Studio"), katrs klātesošais var atgriezties vasarā – ziedošās Latvijas pļavās, mežā vai jūras krastā – un sajust tās smaržu un siltumu. Elektroniskajos samplos ietvertās dabas skaņas (putnu dziesmas, vējš, jūra u.c.), starp citu, ir pavisam īstas - vasarā DJ Monsta ierakstītas.

Papildus tradicionālajām tautasdziesmām izskan arī stāsti – par folkloru, par latvietību, par dzīvi. Viens no tiem vēstī par to, kā no darba sastrādātās rokās varot ieraudzīt darba skaistumu, bet citā tiek izcelta vārdu „dziedāt" un „dziedināt" līdzība. Klausoties Birutas Ozoliņas izjustajā dziedājumā un kanteles spēlē, kuru pavada DJ Monsta veidotā elektroniskā mūzika, šo iepriekš izcelto līdzību patiešām izdodas sajust. Uzveduma efekts ir dziedinošs, jo tik patiesa un sajūtu ziņā nesamākslota kultūras deva ir attīroša. Dzirdot stāstus par gudrībām, ko sevī ietver latviešu folklora, teju jūtams, kā katrā no klātesošajiem muguru stalti izslej iekšējais latvietis.

„Nebeidzams gabaliņš dzīves" nav tikai audiovizuāls priekšnesums uz teātra skatuves. Tā ir tautas medicīnas deva kultūras formā, ko vajadzētu izrakstīt katram latvietim veselīgas pašapziņas atgūšanai. Tiem, kas nebija klāt 14. un 15. oktobrī vēl būs iespēja – tiek solīts, ka dvēseliskā koncertprogramma būs skatāma un klausāma arī nākotnē un ļoti iespējams tiks izdota arī CD.

Foto: DJ Monsta un Biruta Ozoliņa projektā „Nebeidzams gabaliņš dzīves". Foto (c) Inese Kalniņa

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV